Societatea civila

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 11:08
3377 citiri
Societatea civila

Dificil de definit din punct de vedere politic, sociologic, antropologic sau simbolic, asa-numita societate civila apare tot mai des in discursul public - fie pentru a legitima un demers sau altul, individual sau de grup, fie de a intari pozitiile jucatorilor traditionali.

Ce este societatea civila? La o scanare atenta prin grila definitiilor clasice, este limpede ca avem de-a face cu o salata oarecum informa de lideri de opinie (aici putem include si massmedia, in ansamblul lor), asociatii, fundatii si alte tipuri de organizatii nonguvernamentale, cu mii de scopuri si zeci de mii de moduri de a se exprima public.

Preoti carismatici, gazetari de succes, staruri pop hotarate sa se implice in chestiuni publice, actori iubiti de spectatori, sportivi de renume, asociatii care lupta adesea pentru cauze contrare altor asociatii (a se vedea, in SUA, chestiunea armelor de foc, de exemplu), toti acestia formeaza plutonul de baza al societatii civile si constituie fara indoiala voci de care toata lumea trebuie sa tina cont.

Influenta pe care o exercita in societate astazi un militant de tipul Bono - vocalistul trupei rock U2 - este, paradoxal, mai mare decat aceea exercitata in urma cu o suta cincizeci de ani in urma de un Charles Dickens in Anglia sau un Mark Twain in SUA.

Pe scara puterii de atunci, cei mentionati mai sus erau net inferiori unor politicieni sau guvernanti. Astazi este clar ca forta unor asemenea lideri de opinie este mult superioara a 80 la suta dintre politicienii care populeaza congresele, agentiile guvernamentale sau aparatul diplomatic, prin influenta directa/indirecta asupra opiniei publice.

De unde apara si "foamea" jucatorilor traditionali de a-si "anexa" o forma sau alta de expresie a societatii civile, aproape cersind un asemenea tip de legitimare care, incet-incet nu a devenit un plus, ci chiar o necesitate.

Vedem starurile care impanzesc campaniile electorale ale tuturor partidelor, vedem impanarea corpului politic de foste vedete ale societatii civile, vedem politicieni care imbratiseaza strans cauze ale societatii civile (fostul vicepresedinte al SUA, Al Gore, a dobandit o mare notorietate implicandu-se in chestiunea incalzirii globale).

Sa nu uitam ca la originea sa, inclusiv miscarea politica a "verzilor" (ecologistii) a fost a grupare a societatii civile care lupta pentru mediu. Acest jucator singuratic, spre deosebire de ceilalti, nu tinteste decat o singura forma de putere, si anume pe aceea simbolica.

Societatea civila - in ansamblul sau si pe partile sale componente - nu detine nici putere economica si cu atat mai putin putere militara. Faramitarea puterii simbolice a permis inclusiv aparitia unui asemenea tip de jucator, care se strecoara precum apa printr-o lespede de marmura fisurata.

#chirovici, #puterea , #Cartea Puterea