Sectele

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 11:11
4181 citiri
Sectele

Alaturi de cele trei mari religii monoteiste, incepind cu anii '50-'60 pe scena puterii simbolice au inceput sa patrunda, la inceput timid, apoi tot mai arogant, o serie de entitati greu de definit ca fond si ideologie, catalogate de unii observatori sub denumirea destul de simplificatoare si deloc explicativa de "secte".

De la Biserica Scientologica la Biserica Unificarii a "reverendului" sud-coreean Moon, de la puzderia de grupuscule New Age la secta AUM din Japonia, de la Templul Poporului a reverendului Jones (care a uluit lumea prin sinuciderea colectiva din Guyanna in anii '70) la mai recenta Templul Solar din Belgia, sute de mii si milioane de oameni renunta la credinta "traditionala" si imbratiseaza deseori cu fanatism un set de convingeri si credinte socotite cel putin bizare de restul semenilor lor.

De la vrajitorie la neopaganism pervertit, de la cocktailuri exotice de yoga, mahomedanism si crestinism la reconstruirea rizibila a misteriilor antichitatii, toate franturile de credinte apar in panoplia de lucru a acestor grupari de extractie religioasa, care au profitat din plin de degringolada puterii simbolice "clasice": religiile monoteiste si ideologiile.

Uneori ajunge un lider carismatic si un surogat de "gnosa" - promisa doar "initiatilor" - pentru ca o asemenea grupare sa prinda forma si sa-si perpetueze existenta. Dezvoltarea recenta a mijloacelor de comunicare in masa - mai ales a Internetului - permite diseminarea rapida a dialogurilor in scop de racolare si patrunderea emisarilor acestor grupari in toate mediile si in toate grupele de varsta.

Aceste secte inoculeaza membrilor - racolati mai ales dintre marginali - un soi de fanatism primitiv care poate degenera in acte criminale de-a dreptul (Templul Poporului, AUM,etc).

Biserica Scientologica sau secta Moon se comporta ca state-n stat: au propriile lor "politici comerciale" si manevreaza multe miliarde de dolari, miliarde care nu o data au cumparat autoritati publice si au corupt functionari din Lumea a treia, functionari care au oferit privilegii de afaceri ca si cum ar fi avut de-a face cu un stat-natiune partener.

Acesti "jucatori singuratici" nu sunt legati intre ei intr-un sistem fie si embrionar, de tip retea. Insa exista legaturi subterane dovedite de autoritati intre variile forme de sectism si colaborarea pe teme punctuale: trafic de persoane si de influenta pentru a obtine din partea unor autoritati statale a legislatiei prietenoase, comert cu materiale interzise (inclusiv narcotice), folosirea muncii de sclavie, etc.

Este limpede ca forta sectelor nu a incetat sa creasca in ultimele decenii si, previzibil, va continua si in viitor. Crizele de toate tipurile - criza economica, incalzirea globala - accetueaza stressul social, angoasa generalizata si milenarismul latent si potenteaza forta de diseminare in societate a sectarismului. 

#chirovici, #puterea , #Cartea Puterea