Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Valoarea cotei de piata a bancilor

Valoarea cotei de piata a bancilor
Bancile romanesti au fost comparate de multe ori atat intre ele cat si cu alte banci comerciale est-europene, prin prisma profiturilor, a activelor, a ratelor de rentabilitate sau a unor indicatori de evaluare. Se va incerca acum o comparatie prin prisma cotei de piata, cum evalueaza piata bursiera o banca, prin prisma cotei de piata calculata ca raport intre activul ei total si activul bancar din tara respectiva. Nu s-a tinut cont de specificul fiecarei tari, de evolutia segmentului bancar in ultimii ani si nici de previziunile si asteptarile din fiecare tara.Ceea ce am incercat e un calcul matematic, urmarind sa vedem cat plateste piata pentru cota de piata a fiecarei banci si cat ar valora activul bancar total in functie de capitalizarea unei banci (cum apreciaza piata activul bancar in functie de fiecare banca). Apoi am calculat cat reprezinta aceasta suma din activul bancar real si am obtinut un multiplicator. Pentru a elimina anumite disproportii, am impartit acest multiplicator la cota de piata reala, bancile pentru care valoarea rezultata este mai mica fiind apreciate ca subevaluate in raport cu pozitia lor pe piata.


1). Capitalizarea societatii (la pretul de inchidere din 31 ianuarie 2006 si cursul valutar din aceeasi data) raportata la cota de piata sau cu cat apreciaza piata 1% din cota de piata a bancii; activul bancii este cel de la 30 sept. 2005 ;
2). Cu cat apreciaza piata activul bancar din tara respectiva in functie de fiecare banca (100 x indicatorul 1);
3). Activul bancar dupa bursa impartit la activul bancar real, procentual; arata cat la suta din activul bancar real al unei tari reprezinta activul bancar calculat in functie de capitalizarea fiecarei banci si de cota de piata; sau, la ce procent din activul bancar total apreciaza piata bursiera o cota de piata de X%, pentru fiecare banca.

Se observa o disproportie mai mare mare in cazul BCC, banca cu o cota reala de piata de circa 0,6%, insa activul bancar calculat in functie de capitalizarea acesteia reprezinta 86,2% din activul bacar real. Tot mare este multiplicatorul si in cazul Bancii Transilvania. Doar BRD este evaluata de piata la un procent mai mic fata de activul bancar, comparandu-se din acest punct de vedere cu OTP Ungaria (a se vedea in acest sens diferentele dintre activul bancar total din Ungaria si cel din Romania).

Cel mai bine se situeaza Komercni Banka, unde pentru o cota de piata de circa 16% se plateste la bursa 27,7% din activul total bancar al Rep. Cehe. Se remarca de altfel si Bank Pekao din Polonia, tara cu active bancare de 5 ori mai mari decat cele din Romania, iar la bursa din Varsovia o cota de piata de 9% din patrimoniul total al bancilor poloneze (cota detinuta de Bank Pekao) este apreciata la 47,9% din acesta.

Se face necesara si o comparatie a multiplicatorului cu cota de piata, pentru fiecare banca. Si din acest punct de vedere cel mai bine sta Komercni Banka, insa o pozitie mai buna castiga BRD, unde multiplicatorul este doar de 4,3 ori mai mare decat cota de piata, BRD trecand astfel inaintea bancii poloneze Pekao si detasandu-se net fata de celelalte doua banci romanesti. Se mai poate observa o asemanare intre BRD si OTP Bank din Ungaria si sub acest aspect, in afara de asemanarile identificate intre cele doua institutii bancare la nivelul indicatorilor PER si Vuan/curs.

Valoarea totala a activului bancar din fiecare tara este luata din diverse surse si se refera la anul 2005, cele mai recente date fiind din noiembrie 2005. Tocmai de aceea pot exista unele diferente fata de ultimele date, insa este mica probabilitatea ca aceste diferente sa fie semnificative.

Ca o concluzie generala, actiunile BRD pot fi considerate ca subevaluate in urma calculelor realizate si a comparatiei cu celelalte titluri bancare romanesti sau TLV si BCC par supraevaluate. De asemenea, BRD este singura banca romaneasca listata la bursa care pastreaza un echilibru intre valoarea bursiera si pozitia detinuta in piata, la fel ca cele trei banci straine.


Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3
Telefon : 3224614/3215981
Fax : 3215981
email : office@primet.ro
Pagina internet : www.primet.ro

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1721 ori