OTP suspenda rambursarea capitalului pentru cei cu credite in franci elvetieni

Miercuri, 10 August 2011, ora 14:38
1884 citiri
OTP suspenda rambursarea capitalului pentru cei cu credite in franci elvetieni

Debitorii care au contractat credite in farnci elvetieni de la OTP Bank vor avea o dobanda mai mica pe un interval de sase luni-doi ani, iar plata va fi amanata pe un termen de pana la doi ani, informeaza Mediafax.

"Orice client va solicita aceste facilitati le va primi, trebuie doar sa vina la banca. Cumularea celor doua masuri duce, pe medie, la o relaxare a platilor de 20-30%", a declarat miercuri Gabriel Cretu, director executiv Vanzari si Retea la OTP Bank Romania.

Reducerea cu un punct procentual este valabila in prima faza pentru sase luni, perioada in care banca estimeaza o corectie dupa aprecierea foarte puternica a francului elvetian, care s-a apropiat de paritatea de unu la unu cu euro, dar aceasta facilitate va putea fi prelungita la cerere din sase in sase luni.

Efectul amanarii platii principalului cu doi ani s-ar putea diminua, daca la inchiderea acestei perioade clientul opteaza pentru lungirea maturitatii cu inca doi ani.

"Speram ca rata de schimb sa revina in intervalul 1,2-1,3 franci pe euro in urmatoarele trei luni. Daca banca centrala a Elvetiei a indicat acest target, pe asta mizam si noi, deocamdata nu suntem mai optimisti. Structural, romanii au incredere in ceasurile elvetiene. Sa speram ca o sa functioneze si in acest caz", a mai spus Cretu.

Oficialul OTP a aratat ca pentru moment rata de neperformanta pe creditele ipotecare in franci elvetieni este similara celei inregistrate la creditele in euro, dar, avand in vedere aprecierea foarte rapida a francului, banca a decis sa adopte masuri proactive, chiar daca apreciaza evolutia cursului monedei elvetiene ca o bula speculativa, "care se va sparge, ca orice bula".

OTP are un portofoliu de 13.800 de clienti, care au contractat credite ipotecare in franci elvetieni, ceea ce inseamna 70% din total portfoliu. Aprecierea francului a dus valoarea totala a creditelor in aceasta moneda la 80% din suma acordata de banca sub forma creditelor ipotecare.

Creditele cu intarzieri la plata de peste 90 de zile reprezinta, ca valoare, 8% din totalul imprumuturilor ipotecare in franci, iar ca numar doar 4%.

OTP estimeaza, bazandu-se pe informatiile publicate in presa, ca detine al treilea volum de credite ipotecare in franci din Romania, fiind devansat de alte doua banci.

Cretu apreciaza ca inghetarea cursului la acest nivel, solutie adoptata de guvernul ungar, nu reprezinta o varianta viabila, iar din experienta bancii-mama nu reiese ca au fost foarte multe solicitari in acest sens.

"Noi avem produsul de inghetare a cursului, dar nu credem ca este o varianta buna. Cum sa ingheti la 4 lei francul? Daca solutia ar fi fost buna, am fi avut o presiune cel putin in Ardeal pe astfel de solicitari, dar nimeni nu vine cu asemenea propunere", a explicat Cretu.

Pe de alta parte, oficialul OTP atrage atentia ca nu doar francul elvetian s-a apreciat puternic, ci prin comparatie cu 2007 si moneda europeana a castigat teren semnificativ, astfel ca un credit acordat in lei ar fi avut in acest moment o rata aproximativ egala cu unul in franci sau in euro.

"Orice paralela am face, de fapt, perspectiva este cea ingrijoratoare. Adevarul este ca au fost luate credite in franci pentru ca nimeni nu s-ar fi incadrat la imprumuturile in lei", a explicat Cretu.

El a adaugat ca nici in acest moment creditul ipotecar in lei nu este o solutie viabila, comparativ cu creditul in valuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credit franci elvetieni, #apreciere franc elvetian, #otp bank, #credite ipotecare franci elvetieni , #stiri Otp Bank