OTP Bank Romania cere bancii-mama mai multi bani

Miercuri, 19 August 2009, ora 15:31
1479 citiri
OTP Bank Romania cere bancii-mama mai multi bani

OTP Bank Romania negociaza cu banca-mama o noua linie de finantare, pe care sa o primeasca in acest an, in valoare de 30 milioane franci elvetieni (circa 20 milioane euro), pe care s-o foloseasca pentru creditarea companiilor medii si mari, a spus pentru NewsIn presedintele bancii, Laszlo Diosi.

"Creditarea este inca lenta, dar cred ca vom avea nevoie de resursele suplimentare pentru creditarea persoanelor juridice, companii mijlocii si mari, care trebuie sa-si finanteze activitatea", a spus Diosi.

Noua linie de finantare ar avea o scadenta de 5 ani, a mai precizat presedintele OTP Bank, adaugand ca banca nu are finantari de la banca-mama care sa ajunga la scadenta in acest an. In prima parte din 2009, subsidiara din Romania a grupului OTP a mai primit o finantare in valoare de 40 milioane franci elvetieni (26 milioane euro).

In privinta profitabilitatii OTP Bank, Diosi estimeaza ca aceasta va ramane, in semestrul al doilea, la un nivel similar celui din primele sase luni din an, "posibil ceva mai mic". OTP Bank Romania a obtinut un profit dupa plata taxelor de 586 milioane forinti (2,02 milioane euro) in semestrul I, comparativ cu pierderile de 1,2 miliarde forinti (4,7 milioane euro) inregistrate de banca maghiara in prima jumatate a anului trecut.

In al doilea trimestru din 2009, OTP Bank Romania a avut un profit de 1,311 miliarde forinti (4,59 milioane euro), dupa ce, in primele trei luni din acest an, banca inregistrase pierderi de 725 milioane forinti (2,46 milioane euro).

Laszlo Diosi a mai precizat ca solvabilitatea bancii se plaseaza peste nivelul de 12%, potrivit standardelor de raportare financiara internationala (IFRS) si ca banca nu are nevoie de capital suplimentar, in ciuda inrautatirii conditiilor din piata si revizuirii negative a prognozelor pentru evolutia economiei in 2009. 

 

Creditele neperformante s-ar putea stabiliza pentru populatie si vor creste pentru firme

"Provizioanele vor continua sa creasca, insa nu ne asteptam la pierderi suplimentare. Ceea ce este mai rau acum urmeaza, insa evolutia provizioanelor va merge mana in mana cu redresarea economiei. Pentru creditele neperformante, pe segmentul persoanelor fizice, vedem o stabilizare in urma restructurarilor, insa pentru persoanele juridice este mai rau. Trebuie sa facem insa diferentierea intre companiile mari, care au resurse, si firmele mici, care nu dispun de rezerve si pentru care a doua jumatate a anului va fi probabil cea mai grea", a spus Diosi.

El considera ca exista companii care au supravietuit in contextul economic dificil si care, ramase fara competitie pe piata, prezinta un potential ridicat.

Pe de alta parte, in cazul IMM-urilor, Diosi apreciaza ca este nevoie de sustinerea din partea autoritatilor.

OTP Bank Romania a restructurat pana in prezent circa 2.000 de imprumuturi, insa Diosi a precizat ca, in cazul a aproximativ 15% dintre acestea, clientii au continuat sa aiba probleme cu rambursarea creditelor.

Banca a constituit provizioane pentru pierderile posibile din credite in primul semestru din 2009 de 1,985 miliarde forinti (6,8 milioane euro), in crestere cu 54% fata de cele din primele sase luni din 2008.

Creditele neperformante, cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile, au ajuns sa reprezinte 1,9% din totalul creditelor acordate pana la jumatatea acestui an, comparativ cu o pondere de 0,6%, la 30 iunie 2008.

In acelasi timp, provizioanele au ajuns sa acopere 95,1% din totalul creditelor neperformante, procent in scadere drastica fata de finalul lui iunie 2008, cand acopereau in proportie de 208,7% imprumuturile cu intarzieri mai mari de 90 de zile. 

 


Vezi cursul de schimb BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#banca, #companii, #creditare, #credite, #finantare, #neperformante, #provizioane , #stiri Otp Bank