Fara asigurare de somaj, adio credit!

Luni, 02 Februarie 2009, ora 10:55
2588 citiri
Fara asigurare de somaj, adio credit!

Majoritatea bancilor au de gand sa introduca o noua asigurare pe langa cele de deces si de invaliditate. Desi incarca pretul creditului, asigurarea de somaj va fi tot mai solicitata avand in vedere ca multi dintre romani au ajuns sa se indoiasca daca mai lucreaza de maine.

Pe locul trei, dupa cresterea dobanzilor si deprecierea leului in raport cu euro, lipsa sigurantei locului de munca ii apasa tot mai mult pe datornicii la banci, scrie cotidianul Adevarul.

Daca isi pierd slujbele, romanii nu-si mai pot achita ratele, iar, la pol opus, bancile se tem ca situatia economica actuala, care anunta val dupa val de someri, le-ar putea creste semnificativ numarul restantierilor.

Care este solutia?Asigurarea de somaj

Tot mai multe institutii bancare intentioneaza sa introduca la contractarea imprumuturilor asigurarea care sa acopere pe langa riscul de deces si invaliditate, si pe cel de somaj. Aceasta masura ar proteja atat bancile cat si clientii.

Creditele ipotecare, prioritare

BCR a anuntat ca va lansa, pana la finele acestui an, credite care sa aiba atasate polite care acopera si riscul de somaj, destinate potentialilor clienti care, la un moment dat, ar avea probleme la locul de munca. “Orice produs de creditare are atasat o asigurare de viata sau accident, dar nu si una de somaj. Probabil nu va mai trece mult timp pana vom introduce acest tip de produs. Avem deja construita o astfel de optiune. Ramane doar sa o activam”, a spus Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din cadrul BCR.

De asemenea, si OTP Bank si Banca Romaneasca au anuntat ca au in vedere introducerea unei astfel de optiuni in viitorul apropiat. OTP Bank va atasa o astfel de asigurare pentru orice tip de credit contractat, iar pentru Banca Romaneasca va deveni o prioritate in cazul imprumuturilor ipotecare. „Acest tip de asigurare va fi disponibila, mai intai, clientilor cu credite ipotecare, si apoi celor cu credite de consum garantate si negarantate”, ne-a spus Lakis Couninis, directorul executiv al Diviziei Retail si Retea din cadrul Bancii Romanesti.

Un cost mai mare

 „Avand in vedere caracteristicile acestei asigurari, precum si costul relativ ridicat al politei, consideram ca se poate aplica numai la creditele cu o valoare de maximum 15.000 - 20.000 euro si unde nu exista garantii reale”, spun reprezentantii CEC Bank.

Totusi, introducerea asigurarii riscului de somaj presupune un cost in plus pentru client iar unele banci nu o vad ca pe o solutie "Preferam constituirea provizioanelor in schimbul asigurarii de somaj, cu un cost mai redus”, a mentionat Cornel Fratica, directorul Departamentului Retail Individuals Banking si Bancassurance din cadrul GarantiBank.

Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#asigurare, #credit, #pret, #somaj, #credit, # banca, # ipotecar, #finante , #stiri Otp Bank