Le Monde, cumparat de trei oameni de afaceri francezi

Marti, 29 Iunie 2010, ora 13:12
1755 citiri
Le Monde, cumparat de trei oameni de afaceri francezi

Le Monde, unul dintre cele mai prestigioase ziare franceze, a fost achizitionat, alaturi de compania cu acelasi nume, de grupul format din oamenii de afaceri Matthieu Pigasse, Xavier Niel si Pierre Berge, informeaza Mediafax.

Consortiul format din Orange (France Telecom), Prisa si Le Nouvel Observateur a anuntat luni ca se retrage din cursa pentru achizitia Le Monde.

Consiliul de supraveghere a grupului Le Monde a votat, luni dupa-amiaza, in favoarea ofertei depuse de cei trei oameni de afaceri, cu 11 voturi din 20.

Achizitia prestigiosului cotidian a capatat o dimensiune politica, dupa ce s-a dezvaluit faptul ca presedintele francez Nicolas Sarkozy a incercat sa il influenteze pe directorul grupului Le Monde, Eric Fottorino, semnalandu-i ca oferta depusa de cei trei oameni de afaceri nu este pe placul sau.

Aceasta interventie a lui Sarkozy a suscitat nenumarate critici din partea adversarilor sai politici, care l-au acuzat ca se amesteca in afacerile media.

Oferta Berge-Niel-Pigasse, care implica si un plan de apropiere a echipelor care lucreaza pentru versiunea web si pentru cea tiparita a ziarului, prevede o finantare initiala de 100 de milioane de euro pentru a salva publicatia de la faliment si pentru a mentine independenta editoriala.

"Noi consideram Le Monde un bun comun", au asigurat cei trei oameni de afaceri in cadrul unui comunicat.

Negocierile pentru recapitalizarea Le Monde se vor derula pana pe 30 septembrie.

Doi dintre cei trei oameni de afaceri care au preluat Le Monde sunt de stanga.

Apropiat al presedintelui socialist François Mitterrand si un pasionat de cultura, Pierre Berge, in varsta de 79 de ani, a sustinut financiar campania electorala a socialistei Segolène Royal, in cadrul alegerilor prezidentiale din 2007.

Matthieu Pigasse, in varsta de 41 de ani, si-a cultivat imaginea de bancher atipic, cu opinii de stanga, dar si mare iubitor de muzica rock.

Xavier Niel, de 42 ani, este considerat un om de afaceri vizionar si atipic, care a investit in diverse tipuri de afaceri.

Averea sa este estimata la 2,4 miliarde de euro.

Grupul Le Monde, care detine cotidianul cu acelasi titlu, dar si alte reviste, precum saptamanalul cultural Telerama si publicatia catolica La Vie, a inregistrat in 2009 pierderi nete de 25,2 milioane de euro.

In luna martie, grupul Le Monde a prezentat mai multe "inovatii editoriale" pe care le dezvolta in jurul marcii sale, care au inclus o relansare a machetei tiparite si a celei digitale. 

#le, # monde, # ziar, # franta, # achizitie , #stiri Orange