Darul grecilor pentru Orange si Connex: abonament de 3 euro

Miercuri, 07 Decembrie 2005, ora 06:30
1470 citiri

Cosmorom este un capitol inchis. Operatorul de telefonie mobila se numeste, de ieri, Cosmote Romania. Pentru a-si face loc pe o piata plina, oficialii companiei mizeaza pe tariful unic, inclus in abonamentul standard, si pe preturile mici pentru utilizatorii de cartele.Concurenta pe piata de telefonie mobila va creste din aceasta luna. Ieri, Cosmote Romania a lansat oferta pentru piata romaneasca. Intentia declarata a grecilor este de a concura cei doi mari operatori de pe piata autohtona, Orange si Connex-Vodafone, in primul rind prin tarife. De asemenea, presedintele Cosmote Romania a spus ca, pina la jumatatea anului viitor, se va asigura acoperire pentru 70% din teritoriul Romaniei si 90% din populatie. Oficialii greci spun ca tintesc o pozitie importanta pe piata telefoniei mobile din Romania, chiar daca in prezent au doar 50.000 de clienti. Sperantele acestora se intemeiaza si pe faptul ca in prezent telefonia mobila are un procent de piata de sub 60%, mai putin decit in alte tari, unde se ajunge, mai ales in tarile nordice, la peste 100%. A"Este o relansare asteptata. Pentru urmatorii ani se anunta investitii care se vor ridica la 500 de milioane de euroA", spune Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor.

Abonamentul de trei euro

Cel mai ieftin abonament va costa trei euro si va include zece minute de convorbiri gratuite in orice retea. Tariful va fi de 0,15 euro/minut, in orice retea, la orice ora si in orice zi. Cel mai scump abonament costa 53 de euro cu 480 de minute incluse si, dupa consumarea acestora, are un tarif de 0,10 euro/minut, in aceleasi conditii ca si in cazul abonamentului de trei euro. Apetitul ridicat al romanilor pentru SMS-uri i-a determinat probabil pe managerii companiei sa tinteasca aceasta categorie de consumatori. Un SMS va costa 0,05 euro. Exista si extraoptiuni pentru cei pasionati de SMS-uri: un euro pe luna pentru 30 de SMS-uri.

Cartela de un an

Utilizatorii de cartele par a fi una dintre principalele tinte ale noului operator. De altfel, spoturile publicitare prezentate par sa se adreseze in principal tinerilor, principalii utilizatori de cartele si, totodata, consumatori de SMS-uri. Oferta pentru clientii pre-paid porneste de la cinci euro. Cartela va fi valida timp de un an. Cea mai scumpa cartela este de 20 de euro. Bonusul acordat creste in functie de valoarea cartelei. Tariful unei convorbiriva fi de 0,16 euro/minut in orice retea, in vreme ce un SMS va costa 0,05 euro.

Ajutor de la Romtelecom

Pentru a-si populariza oferta, Cosmote Romania primeste o mina de ajutor de la Romtelecom. Astfel, produsele acestora vor fi distribuite in 75 de magazine ale principalului operator de telefonie fixa. Cosmote are 10 magazine proprii amplasate in principalele orase ale tarii. Reteaua de distributie mai include si 175 de magazine ale partenerilor, dintre care cel mai important este Germanos. A"Exista pachete care includ si oferirea gratuita a telefonuluiA", a spus Nikolaos Tsolas, presedintele Cosmote Romania.

Piata tricolora

Culoarea aleasa de Cosmote pentru promovarea brandului este verde. Aceasta culoare a fost folosita ani de zile de Connex, care de curind a lansat noua sigla, in care verdele Connex este alaturi de rosul celor de la Vodafone. Oficialii companiei grecesti au spus ca nu au ales aceasta culoare pentru a crea confuzie, ci pur si simplu au adus in Romania, odata cu numele companiei mama, si culoarea care o individualizeaza. In acest moment putem spune ca avem o piata tricolora. In vreme ce Connex-Vodafone are o sigla care combina culorile verde-rosu, Zapp a optat pentru rosu, iar Orange are portocaliul. Evident, nu va fi un razboi al culorilor, ci unul al ofertelor. In prezent, companiile de telefonie mobila din Romania au in jur de 12 milioane de clienti, iar rata de penetrare a acesteia era estimata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii la sfirsitul lunii iunie ca fiind de 52,5%. Analistii spun ca piata va creste in continuare. Ramine de vazut in favoarea cui. A

Oferta Orange

Piata autohtona este dominata in prezent de Orange Romania, care are aproximativ 6,2 milioane de clienti. Cel mai ieftin abonament al Orange este cel de 4 dolari, fara minute incluse. Pentru un apel in retea se platesc 0,14 dolari/minut, iar pentru apelurile in alte retele 0,22 dolari/minut, indiferent de zi sau de ora. De asemenea, exista si trei pachete de extraoptiuni. Preturile nu includ TVA. Oficialii Orange spun ca relansarea Cosmorom sub noua titulatura nu i-a luat prin surprindere. A"Atit rebranding-ul Connex cit si relansarea Cosmorom au fost anticipate cu mult timp in urma, iar Orange a tinut seama de aceste posibile schimbari in elaborarea strategiei sale pentru Romania. Orange este lider de piata in Romania si intentionam sa consolidam aceasta pozitie continuind sa oferim servicii ce raspund necesitatilor de comunicare ale clientilor nostriA", spune Richard Moat, CEO Orange Romania.

Atuurile Connex

Connex-Vodafone beneficiaza de experienta staffului celui mai mare operator de telefonie mobila din lume, Vodafone. Connex-Vodafone este si singura companie din Romania care ofera servicii 3G. Abonamentul Connex Standard costa 4 dolari. Pentru convorbirile cu abonatii Connex sau Romtelecom tariful este de 0,14 USD/minut, iar pentru restul retelelor este de 0,22 USD/minut. Optiunea tarif unic costa patru dolari. Preturile nu includ TVA. Oficialii Connex-Vodafone nu comenteaza oferta celor de la Cosmote. Utilizarea culorii verzi de catre operatorul de telefonie mobila nou-intrat pe piata este insa cea care-i deranjeaza. A"In momentul de fata, evaluam situatia creata prin folosirea verdelui Connex de catre un alt operator de comunicatii mobile. Cu siguranta vom lua o decizie aliniata intereselor companiei noastre si ale clientilor nostriA", spune Lidia Solomon, director PR Connex-Vodafone.

Valentin Baesu

Cotidianul