Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sedii de zeci de milioane de euro pentru marile firme multinationale

Sedii de zeci de milioane de euro pentru marile firme multinationale

In ultimii trei ani, marii operatori de telefonie din Romania s-au orientat intens catre construirea, inchirierea si relocalizarea sediilor principale ale companiilor in cladiri moderene, ale caror costuri sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.Unul dintre cele mai mari centre al operatorilor de telefonie, se afla in posesia Vodafone, o cladire inchiriata de fosta societate Mobifon, cu nici mai mult, nici mai putin de 15 milioane de dolari. Cladirea, botezata Global Business Center, situata in zona Politehnica, are o suprafata totala de 13.500 metri patrati, sapte etaje si un subsol pe trei nivele (4.500 mp) unde se afla cele 126 de locuri de parcare. Orange Romania a avut sediul in cladirea Europe House (Piata Victoriei) pana in anul 2003, cand aceasta a fost vanduta pentru suma de 30 de milioane de euro. Imediat s-a inceput constructia unei noi cladiri, situata pe bulevardul Dimitrie Pompei, proiectata special pentru a veni in intampinarea cerintelor companiei Orange. Noul sediu a fost construit la standard de clasa A. Cladirea ofera o suprafata totala de 16.000 de metri patrati celor peste 600 de birouri, cu posibilitate de extindere ulterioara la 1000 de birouri si beneficiaza de conectare prin fibra optica la reteaua proprie de telecomunicatii. Numai amenajarile interioare ale sediului au insumat cifre de peste 2 milioane de euro. {i operatorul de telefonie fixa, Romtelecom, a realizat schimbari majore in ceea ce piveste amplasarea sediului central. Vechiul sediu, Palatul Telefonelor, de pe Calea Victoriei, considerat monument istoric, a fost renovat, centrul operatiunilor fiind mutat in sectorul 1, pe strada Garlei, intr-o cladire noua, in valoare de peste 35 de milioane de euro.

Inca de la aparitia pe piata romaneasca, in anul 2001, Zapp a avut sediul central, in afara Bucurestiului, in zona Calea Bucuresti-Balotesti, Judetul Ilfov. Recent, compania a anuntat isi va stabili sediul central in S.Park, proiectul dezvoltat in parteneriat de firma romaneasca ACMS si developerul de origine olandeza ING Real Estate, in zona de centru-nord a Capitalei, langa Casa Presei Libere. Initial, operatorul de telefonie a inchiriat 10.000 mp prin intermediul Eurisko, in doua dintre cele mai importante proiecte de birouri lansate in acest an: S.Park si Sema Parc. Suprafata tranzactionata face obiectul a trei contracte, doar o parte din cei 10.000 mp fiind ocupabili imediat. S Park este un proiect format din patru corpuri de cladire, asezate paralel si unite transversal, formand doua litere H interconectate. La momentul finalizarii, centrul de afaceri va avea o suprafata neta de 30.000 mp, distribuiti pe opt niveluri, dintre care doua subsoluri vor fi rezervate parcarii. Complexul are deja un parcaj de peste 400 de locuri subterane. In acest moment, aproape jumatate din suprafata S.Park este deja contractata. Banca olandeza ING este chiriasul principal, cu 9.400 mp, iar firma de avocatura CMS Cameron McKenna a luat 2.100 mp.

Pentru activitatile de tip "call-center", Zapp a ales oferta din cadrul Sema Parc, unde a inchiriat 7.600 de mp. Sema Parc reprezinta cea mai mare dezvoltare imobiliara anuntata in acest an si va cuprinde o zona de birouri, una comerciala si una rezidentiala, toate pe o arie de 42 de hectare. Parcul de afaceri va fi format din trei tipuri de cladiri: cele de tip urban ("city buildings") situate la fatada, cladiri tip curte interioara ("courtyard") si tip "pavillion". Prima faza prevede constructia a doua imobile cu suprafata total construita de 49.500 mp. Zapp va fi chiriasul principal pentru cladirea de tip curte interioara ("courtyard building").

Florin Tirla, senior broker la Departamentul Comercial si consultantul acestei tranzactii a explicat: "Sema Parc se prefigureaza ca un parc preferat de companiile ce activeaza pe piata de IT si telecom. Localizarea in vecinatatea campusului studentesc, unde se afla forta de munca targetata de aceste companii, precum si accesul facil la mijloacele de transport in comun sunt doua puncte forte."

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1433 ori