Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rata de penetrare a telefoniei mobile, 108%

Rata de penetrare a telefoniei mobile, 108%
Cei patru operatori de telefonie mobila din Romania au, in prezent, un total de aproximativ 22,8 milioane de utilizatori impreuna: Orange Romania are zece milioane, Vodafone - 8,8 milioane, Cosmote - 3,5 milioane (potrivit unor surse din piata, inaintea anuntarii rezultatelor pe 2007, de saptamana viitoare), respectiv Zapp - 0,5 mil. clienti. Comparand cu populatia totala a Romaniei, de aproximativ 21 milioane de locuitori, rezulta o rata de penetrare a telefoniei mobile de 108,5%, cea ce inseamna ca mai multi utilizatori au cel putin doua cartele SIM.


Piata telefoniei mobile este dominata de Orange Romania, cu o cota de 43,8%, si de Vodafone Romania, cu 38,7%. Pe locul trei se situeaza Cosmote, cu o cota de 15,3% (pe baza estimarii a 3,5 milioane de utilizatori), urmat de Zapp, cu 2,2%. "Zece milioane de clienti, adica aproape jumatate din populatia Romaniei, este o realizare extraordinara pentru Orange, care ne bucura si ne responsabilizeaza in acelasi timp", a declarat Richard Moat, CEO Orange Romania. In ultimii trei ani, numarul clientilor Orange s-a dublat, de la 4,93 milioane de clienti la 31 decembrie 2004 la zece milioane, zilele acestea.Anul trecut, Orange a extins reteaua de internet mobil in banda larga, iar acum ofera clientilor sai servicii de acces mobil la internet la viteze 3G+ de pana la 7,2 Mbps pentru download si 1,46 Mbps pentru upload. Anul trecut, veniturile din servicii ale Orange Romania au fost de 1,234 miliarde euro, in crestere cu 24% fata de 2006.Pentru acest an, operatorul si-a bugetat venituri din servicii de 1,3 miliarde euro. Intr-un interviu acordat anterior Business Standard, Moat a declarat ca spera ca Orange sa incheie 2008 cu 10,8 milioane de clienti si venituri din servicii de 1,3 miliarde euro, in conditiile in care investitiile operatorului in Romania vor ajunge la aproximativ 1,6 miliarde euro, la sfarsitul anului.In zece ani de activitate pe piata romaneasca, Orange a investit 1,4 miliarde euro in total, iar anul acesta, compania va mai investi inca 200 milioane de euro in dezvoltarea retelei si in lansarea unor noi produse si servicii.Pentru finalul acestui an, Richard Moat previzioneaza atingerea unei rate de penetrare a telefoniei mobile in randul populatiei de 120%, in combinatie cu intensificarea ofertelor combinate - broadband, telefonie fixa/mobila si televiziune -, care reprezinta directia spre care evolueaza companiile IT&C.In Romania, Orange este concurat de Vodafone Romania, care are 8,8 milioane de utilizatori, si de Cosmote Romania, cu peste trei mil. utilizatori declarati, respectiv Zapp, cu 500 de mii de clienti.Bilant
* Operatorii de telefonie mobila au 22,8 mil. utilizatori

* Orange are 10 mil. clienti (mar. 2008)

* Vodafone are 8,8 mil. clienti (dec. 2007)

* Cosmote are 3,5 mil. clienti (estimare)

* Zapp are 0,5 mil. clienti (iun. 2007)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1436 ori