Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Orange Romania considera ca alinierea tarifelor de roaming afecteaza concurenta in domeniu

Orange Romania considera ca alinierea tarifelor de roaming afecteaza concurenta in domeniu

Nivelul tarifelor de roaming adoptat de Parlamentul European nu se bazeaza pe un calcul riguros in ceea ce priveste costurile suportate de operatorii de telefonie mobila pentru a furniza servicii de roaming, considera reprezentantii operatorului de telefonie mobila Orange Romania.

'Reglementarea va alinia in mod artificial tarifele de roaming ale tuturor operatorilor, eliminind practic competitia de pe piata, deoarece furnizorii nu vor mai putea lansa oferte competitive cu care sa se diferentieze pe piata. E o suprareglementare, care risca sa produca distorsiuni, alinierea tarifelor reducand competitia pe serviciile de roaming', potrivit operatorului de telefonie mobila.

Orange Romania estimeaza ca impactul pe care il va avea alinierea tarifelor de roaming asupra veniturilor Orange va fi unul puternic si va depinde de reactia pietei la noile tarife. 'Scaderea tarifelor de roaming nu va putea fi compensata in totalitate de cresterea traficului de roaming', au subliniat reprezentantii Orange Romania.

Cu toate acestea, operatorul de telefonie mobila Orange Romania afirma ca va respecta prevederile deciziei PE, clientii urmand sa plateasca 49 de eurocenti pe minut pentru apelurile initiate si 24 eurocenti pe minut pentru apelurile primite.

Vodafone nu crede ca noile reguli vor afecta compania

Pe de alta parte, Vodafone Romania estimeaza ca noua reglementare privind tarifele de roaming va avea efecte limitate asupra veniturilor companiei din serviciile de roaming avand in vedere numarul mare de clienti din Romania care utilizeaza deja optiunea Vodafone Passport.

'Clientii Vodafone beneficiaza deja de tarife mai scazute pentru convorbirile in roaming. Acesta este rezultatul mai multor initiative pe care Vodafone Romania le-a introdus inca din vara anului 2006, in mod constant si cu cea mai mare arie de acoperire, pentru a oferi clientilor sai servicii de roaming cat mai avantajoase, prin programe precum Vodafone World si Vodafone Passport', subliniaza operatorul de telefonie mobila.

In mai putin de un an de la lansarea programului Vodafone Passport in Romania, in iunie 2006, aproximativ 450.000 de clienti Vodafone au optat pentru acest program, care ofera utilizatorilor cele mai avantajoase tarife pentru convorbirile in roaming. Clientii care au optat deja pentru programul Vodafone Passport pot ramane in continuare pe aceste planuri tarifare si nu vor fi obligati sa treaca la euro-tariful impus de Parlamentul European.

Reduceri cu 60% ale tarifelor, inca din aceasta vara

In urma negocierilor informale purtate in ultimele doua saptamani de Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European si Comisia Europeana s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste reglementarea tarifelor pentru serviciile telefonice in roaming. Dupa negocieri, reprezentantii presedintiei germane a Comisiei Europene au facut Parlamentului European propuneri pentru modificarea textului initial, pe care le vor transmite si grupului COREPER care fundamenteaza luarea deciziilor la nivelul Consiliului Uniunii Europene.

Gasirea acestei solutii de compromis permite aprobarea regulamentului privind plafonarea tarifelor de roaming in prima lectura, astfel incat inca din aceasta vara utilizatorii de telefonie mobila sa beneficieze de reducerea cu peste 60 la suta a tarifelor.

Propunerea prevede ca tarifele de gros sa fie de 30 eurocenti in 2007, 28 de eurocenti in 2008 si 26 de eurocenti in 2009, luandu-se in calcul media dintre doi operatori pentru o perioada de 12 luni. Pentru tarifele de retail pentru apelurile initiate vor fi de 49 de eurocenti in anul 2007, 46 de eurocenti in 2008 si 43 de eurocenti in 2009, iar tarifele pentru apelurile primite vor fi de 24 de eurocenti in 2007, 22 de eurocenti in 2008 si 19 eurocenti in 2009.

Operatorii au obligatia ca, in interval de o luna de la intrarea in vigoare a regulamentului, sa-si informeze clientii privind noile tarife aplicabile. Clientii care nu au optat in mod expres, in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare a noilor prevederi, pentru un alt sistem de tarifare mai avantajos oferit de operatorii de telefonie mobila vor beneficia in mod automat de tarifele reglementate prin acest regulament (optiunea opt-out). Totusi, cei aproximativ 20 la suta din utilizatorii de servicii de roaming care au abonamente speciale in acest moment (cu tarife avantajoase) vor putea sa le pastreze daca nu vor prefera sa beneficieze de tariful european stabilit de noul regulament (opt-in). Reducerea tarifelor se va produce in doua luni de la intrarea in vigoare a Regulamentului.

Consiliul Uniunii Europene se va intruni in data de 7 iunie si va analiza aceasta noua forma a regulamentului.

In Romania rata de penetrare a telefoniei mobile a ajuns, la sfarsitul anului 2006, la 80,7 la suta, cu un numar de utilizatori de 17,4 milioane. Numai in semestrul doi al anului 2006, traficul 'inbound' realizat prin intermediul retelelor mobile de telefonie a crescut cu 66 la suta pentru voce, cu 47 la suta pentru SMS-uri, iar pentru MMS cu 62 la suta.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1191 ori