Fuziuni si achizitii de 5,8 miliarde de dolari in 2005

Vineri, 19 Mai 2006, ora 12:12
1146 citiri

Valoarea fuziunilor si achizitiilor realizate anul trecut pe piata romaneasca a fost de 5,8 miliarde de dolari, de patru ori mai mare decat in 2004, Romania urcand in topul tarilor din Europa Centrala si de Est, in urma Rusiei, Cehiei si Poloniei.Numarul tranzactiilor din sectorul privat a crescut in 2005 la 117, fata de 42 in 2004 si 33 in 2003. Clasamentul se refera la tranzactiile facute publice si nu include privatizarile.

De remarcat este ca in 2005 s-a inregistrat si o majorare cu 58% a valorii medii a unei tranzactii, pentru tranzactiile care au fost facute publice, la 65 de milioane de dolari.

Analistii de la PwC apreciaza ca acest indicator reflecta nivelul majorarilor de capital la companiile romanesti.

Investitiile straine au reprezentat 72% din numarul total al tranzactiilor, mult peste media europeana de 40%, fapt ce indica preferinta companiilor romanesti pentru parteneri strategici straini, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta.

In topul valoric al investitiilor, Marea Britanie detine primul loc, cu 2,6 miliarde de dolari, principalul proiect apartinand Vodafone: 2,5 miliarde dolari. Franta se afla pe locul doi cu 625,6 milioane dolari, cel mai semnificativ investitor fiind FranceTelecom cu 523 milioane dolari (preluarea unui pachet din actiunile Orange Romania - n.r.), iar Statele Unite detin pozitia a treia cu 457,8 milioane dolari, dupa ce LibertyGlobal a investit 407 milioane dolari (pentru preluarea Astral de catre UPC - n.r.).

Cei mai activi investitori au fost cei austrieci cu 11 tranzactii efectuate, urmati de greci - zece achizitii, americani - noua si Franta - opt.

Din punct de vedere al numarului tranzactiilor incheiate, cele mai active sectoare au fost industria prelucratoare - 17, serviciile financiare si serviciile cu cate 16 tranzactii.

Astfel, industria prelucratoare isi mentine pozitia de lider pentru trei ani consecutivi, in timp ce serviciile financiare ocupa locul doi, inlocuind astfel sectorul telecomunicatiilor.

Fuziunile si achizitiile din sectorul de asigurari au fost principalul motor al tranzactiilor financiare din 2005, fapt explicat de dezvoltarea rapida a acestui sector ca urmare a schimbarilor legislative din 2000.

Printre tranzactiile notabile in sectorul serviciilor financiare se numara achizitia Bancii Tiriac de catre HVB si preluarea a 70,7% din Omniasig de catre Wiener Staedtische Allgemeine Versicherung AG.

Sectorul telecomunicatiilor conduce in topul valoric al tranzactiilor, detinand 62% din valoarea totala estimata a pietei romanesti de fuziuni si achizitii. Vodafone-Marea Britanie a achizitionat MobiFon-Connex pentru un pret estimat la 2,5 miliarde dolari, aceasta reprezentand cea de-a doua mare tranzactie din regiune.

Bloombiz

www.directnews.ro - Topul stirilor zilei