Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Enterprise Investors va investi 150 milioane euro in companii romanesti

Enterprise Investors va investi 150 milioane euro in companii romanesti
Enterprise Investors va investi aproape 150 milioane euro in companiile romanesti in urmatorii trei-patru ani prin fondul de investitii Polish Enterprise Fund VI, pe care il administreaza, a declarat, marti, Lucian Perl, directorul de investitii al Enterprise Investors, la "Zilele Biz".Investitiile de capital ale fondului vor fi cuprinse intre 15 si 50 milione de euro, in functie de companie. "Suntem un investitor activ, care se implica in constituirea si intarirea echipei de management, stabilirea strategiei pe termen lung si finantarea proiectelor de investitii", a declarat Lucian Perl. Polish Enterprise Fund VI va investi in Romania in retail, productie, media si telecomunicatii, IT, servicii financiare, farmaceutic si sanatate. Enterprise Investors va cumpara, prin intermediul fondului, pachete de actiuni de control cuprinse intre 20% si 100% in companii romanesti cu o valoare de piata cuprinsa intre 30 si 150 milioane euro. Finantarea companiilor romanesti va fi realizata prin imprumuturi, participarea la majorarile de capital sau achizitii comune cu managementul. In paralel, Enteprise Investors va face plasamente si impreuna cu alte fonduri de investitii, dar in proiecte de dimensiuni mai mici.

Enterprise Investors a investit pana acum 80 milioane de euro in patru companii romanesti, respectiv Orange-Mobil Rom Romania, Artima, Siveco si Macon. Rata medie de multiplicare a capitalului investit este de 2,5 ori mai mare decat plasamentul initial . Enterprise Investors a cumparat initial un pachet de 20% din Orange Romania, intre 1999 si 2001, pe care ulterior l-a vandut participatia companiei France Telecom cu un profit de 78 milioane dolari, ceea ce inseamna de 3,9 ori mai mult decat capitalul investit.

Enterprise Investors a mai preluat intregul pachet de actiuni al lantului de supermarketuri Artima pentru 17 milioane euro si a cumparat 22,5% din compania de IT Siveco, impreuna cu compania Intel. Ultima achizitie realizata de Enterprise Investors in Romania este tranzactia de preluare a producatorului de materiale de constructii Macon Deva pentru 35 milioane euro.

Enterprise Investors administreaza 1,6 miliarde euro si este specializata in achizitii de valoare mare. Compania are 30 de specialisti in birourile din Polonia si Romania. "Incepand din 1990, am investit 900 milioane de euro in regiune prin 102 tranzactii, am reusit 85 de retrageri din afaceri si am returnat investitorilor 1,1 miliarde de euro", a declarat Lucian Perl.

Fondul de investitii Polish Enterprise Fund VI, cel mai mare fond de investitii de tip private equity din regiune, a atras 658 milioane euro de la investitori in luna septembrie 2006.

Cele mai mari sume au fost plasate de investitori institutionali de renume, printre care se numara CalPERS, EIF, HarbourVest, LGT, METLife, Partners Group, Adams Street Partners, Morgan Stanley Alternative Investment Partners si Allianz Private Equity Partners. Investitorii europeni controleaza 65% din fond, iar cei americani detin diferenta de 35%.

Aproape jumatate din suma atrasa de Polish Enterprise Fund va fi investita in Polonia, iar restul in Europa Centrala si de Est si statele baltice.


NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 714 ori