Competitia pe piata de comunicatii electronice s-a dezvoltat in 2006

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 08:50
837 citiri

Competitia pe piata de comunicatii electronice s-a dezvoltat in 2006, fapt vizibil in cresterea substantiala pe care au inregistrat-o atat telefonia fixa, cat si cea mobila, precum si serviciile la Internet in banda larga, se arata in raportul Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii.

'Anul 2006 este din multe puncte de vedere un moment cheie pentru sectorul comunicatiilor electronice. In primul rand pentru ca este vorba despre anul dinaintea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si, de aceea, poate fi privit ca un moment in care trebuie sa facem bilantul, 'radiografierea' pietei de comunicatii la ora aderarii, pentru evidentierea riscurilor sau oportunitatilor de afaceri pe piata comuna, dar si pentru a afla ce asteapta Comisia Europeana din partea Romaniei si care sunt perspectivele din peisajul tehnologic european', a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRC. Anul 2006 a fost marcat de adoptarea a doua masuri esentiale pentru impulsionarea concurentei pe piata de comunicatii electronice din Romania: fundamentarea pe costuri a tarifelor de interconectare cu retelele mobile ale Orange Romania si Vodafone Romania, cei doi mari operatori mobili cu putere semnificativa pe piata, precum si reglementarea portabilitatii numerelor fixe si mobile.

Conform raportului, imbunatatirea conditiilor de acces la bucla locala a Romtelecom, alaturi de revizuirea regimului interconectarii cu reteaua aceluiasi operator, se inscriu in categoria masurilor prin care Autoritatea urmareste perfectionarea cadrului de reglementare menit sa stimuleze dezvoltarea concurentei pe piata. 'Internetul in banda larga este liderul pietei de comunicatii electronice, avand unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere din Europa. La jumatatea anului 2006, numarul conexiunilor de banda larga depasise 1,1 milioane, fata de numai 751.000 conexiuni la sfarsitul anului 2005, ceea ce reprezinta o crestere de 60 la suta, iar penetrarea broadband ajungea la 5,5 la suta. Pentru anul 2007 estimam o rata de penetrare broadband de 10 la suta', a adaugat Dan Georgescu.

Pentru a asigura accesul categoriilor defavorizate la servicii de comunicatii, ANRC a continuat procesul de implementare a serviciului universal in anul 2006, in mod prioritar prin instalarea de telecentre prin intermediul carora serviciile de telefonie si Internet devin accesibile si in zonele rurale izolate. Pe piata de servicii postale, ANRC si-a concentrat atentia in anul 2006 asupra implementarii standardelor de calitate impuse furnizorilor de serviciu universal. Eforturile ANRC se vor concentra in continuare asupra actualizarii cadrului de reglementare in masura si in ritmul in care el se modifica la nivel european, Romania contribuind deja la consultarile organizate de Comisia Europeana pentru modificarile cadrului de reglementare pentru domeniul comunicatiilor.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)