Chiritoiu: Amenzile aplicate in ultimele zece luni au fost cat cele date in 13 ani

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 12:55
2143 citiri
Chiritoiu: Amenzile aplicate in ultimele zece luni au fost cat cele date in 13 ani

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chirtoiu, a declarat sambata ca autoritatea de concurenta a aplicat in ultimile zece luni amenzi care sunt asemanatoare ca valoare cu cele date in cei 13 ani de cand s-a infiintat consiliul, informeaza NewsIn.

"In ultimile zece luni, amenzile au fost cam cat cele din toti cei 13 ani de cand s-a infiintat Consiliul Concurentei (in anul 1996, n.r.).

Daca punem amenda aplicata Postei Romane, in decembrie anul trecut, si operatorilor telecom, in ianuarie 2011 (Orange Romania si Vodafine Romania, n.r.), amenzile au insumat 85 milioane euro, fata de vreo o suta si ceva de milioane euro, cat fusesera in 13 ani", a declarat sambata, intr-o conferinta la Sinaia, Bogdan Chiritoiu.

Potrivit acestuia, valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurentei in ultimile zece luni au fost mari din cauza sanctiunilor aplicate companiilor Posta Romana, Orange Romania si Vodafone Romania.

"Cazul pe telecom a fost unul cu totul exceptional, generand o crestere foarte mare a amenzilor aplicate de Consiliul Concurentei in acest an fata de toti anii precedenti", a precizat presedintele autoritatii de concurenta.

Potrivit lui Chiritoiu, Consiliul Concurentei a finalizat mai mult de jumatate din investigatiile mai vechi de trei ani.

"Ne apropiem, de asemenea, de tinta de a scapa de investigatiile vechi. Ne propunem ca pana la sfarsitul anului sa terminam tot ce e mai vechi de trei ani", a afirmat Chiritoiu.

Consiliul Concurentei are in curs de desfasurare 77 de investigatii, din care declansate acest an sunt 22. Dintre acestea, 54 reprezinta 70% din total, au fost deschise prin autosesizare. Valoarea amenzilor aplicate pana la sfarsitul lunii septembrie este 289.277.393 lei.

Consiliul Concurentei amendase companiile Orange si Vodafone cu 147,9 milioane lei (34,8 milioane euro) si respectiv cu 120,3 milioane lei (28,3 milioane euro) pentru abuz de pozitie dominanta. Totodata, Compania Nationala Posta Romana (CNPR) a fost amendata de Consiliul Concurentei cu 103,3 milioane lei (24,06 milioane euro), reprezentand 7,2% din cifra de afaceri realizata pe 2009, pentru abuz de pozitie dominanta.

Anul trecut amenzile aplicate de Concurenta au fost in valoare de 132,5 milioane lei (31,49 mil. euro), fiind sanctionate 49 de intreprinderi si o asociatie, CECCAR, pentru practici anticoncurentiale, dar si pentru furnizarea de informatii inexacte (Raiffeisen Bank), potrivit raportului pe 2010.

#consiliu concurentei, #amenzi, #amenda posta romana , #stiri Orange Romania