ANISP la 10 ani de la constituire

Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 13:39
1454 citiri
ANISP la 10 ani de la constituire

ANISP s-a constituit la inceputul anului 2001 dupa o lunga serie de initiative ale unor companii de servicii INTERNET, care au dus la identificarea unor interese comune in cadrul scopului principal al organizatiei: promovarea si sprijinirea intereselor furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice (inclusiv Internet).

 

La 31.01.2001, Asociatia Nationala a Internet Service providerilor din Romania a fost inscrisa in Registrul asociatiilor si fundatiilor, actul sau de constituire fiind semnat de 12 ISP-uri si anume (prezentate in ordine alfabetica): DNT, EuroWeb, FX, Global One Romania (azi Orange Business Services), GTS Romania, IIRUC-DIGICOM Grup (RoLink Plus), Kappa Telecom, LOGIC Telecom, Mobifon, PCNET, RDS si TOTALNET.

Pana in prezent peste 75 ISP-uri au completat comunitatea membrilor asociatiei.

De asemenea, in timp, am avut sustinerea a doi din cei mai importanti furnizori de tehnologie pentru INTERNET: IBM Romania si CISCO Romania ni s-au alaturat, in calitate de membri asociati.

Astazi, asociatia are 39 de membri activi (in ordinea inscrierii): Euroweb Romania, Orange Business Services (Equant), GTS Telecom, RoLink Plus, ICI-RoTLD, Media SAT, Prime Telecom, Radiocom, DIGICOM Systems, Idilis, INES Group, Eastern Space Systems, Romtelecom, Dial Telecom, Netbridge Services, Atlas Telecom Network, Contact Telecom, Open Systems, Grupul Industrial GIR, Teletrans, STS, Padicom Solutions, Allnet Telecom, Combridge, Internet Communication Systems, Gemenii Network, Millennium IT, NextGen Communications, Cobalt IT, Softkit, Netserv Consult, DOTRO Telecom, Transilvania Digital Network, Diginet, AdNet Market Media, Direct One, Digital Construction Network, Distinct New Media si ITC.

Din comunitatea membrilor mai fac parte, in calitate de mebri asociati ai ANISP: ROL Online Network si Moldtelecom.

In comunitatea membrilor RoNIX avem in plus: Vodafone Romania, Orange Romania si RoEduNet.

Asociatia a actionat si continua sa actioneze pentru sprijinirea organismelor legal abilitate in promovarea cadrului legislativ adecvat si aducerea acestuia la standardele Uniunii Europene, in elaborarea si implementarea strategiilor de dezvoltare durabila a sectorului retelelor si serviciilor de comunicatii electronice (inclusiv Internet).

De la inceput asociatia si-a propus obiective importante, cum ar fi:

• participarea elaborarea cadrului de reglementare in domeniul serviciilor de comunicatii electronice;

• asigurarea dialogului cu institutiile statului pe problemele de strategie si dezvoltare a industriei serviciilor Societatii Informationale, in special a Internetului;

• realizarea platformei de interconectare a retelelor principalilor furnizori de Internet (proiectul RoNIX);

• elaborarea unui Cod de conduita ISP, inclusiv a unei institutii/instante de supraveghere; • promovarea profesionalismului si a sistemului de standarde in mediul serviciilor Internet;

• participarea la actiunile nationale vizand prevenirea si combaterea manifestarilor de frauda, piraterie, s.a., in vederea asigurarii securitatii serviciilor de comunicatii electronice;

• promovarea noilor tehnologii de lucru bazate pe web in dezvoltarea sistemelor informationale in parteneriat cu integratori de sisteme, dezvoltatori de soft, etc.;

• identificarea modalitatilor de lucru impreuna cu alte asociatii de profil conex - Coalitia Tech 21;

• elaborarea si sustinerea unor programe de culturalizare pentru utilizatorii de masa, precum si de pregatire si atestare a dezvoltatorilor de aplicatii bazate pe INTERNET;

• participarea la asigurarea unui cadru favorabil dezvoltarii comunitatii INTERNET;

• sustinerea dialogului si a parteneriatului cu organizatii din comunitatea internationala de profil. O buna parte din aceste obiective le-am abordat inca din primul an.

In timp, agenda permaneta a asociatiei s-a dezvoltat, iar rezultatele au fost si sunt incurajatoare.

Este de amintit colaborarea buna pe care a avut-o ANISP cu o serie de institutii, cum ar fi: Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

De asemenea trebuie amintita colaborarea cu alte asociatii profesionale, in special cu cele din domeniul IT&C, atat in cadrul Coalitiei Tech 21 (ATIC, ANIS, ARIES), cat si in afara lui (ACC, AOTR, AMR, APTI, s.a).

In 2009 asociatia noastra a devenit membru al EuroISPA, organizatia pan-europeana a asociatiilor ISP-istilor din tarile Europei, iar din 2003 membru al Euro_IX, organizatia pan-europeana a Internet eXchange-urilor.

Anii ce urmeaza reprezinta pentru asociatia noastra o perioada de consolidare si dezvoltare.

Dintre obiectivele imediate amintim:

• Sprijinirea activa si constructiva a elaborarii, perfectionarii si aplicarii noului cadru de reglementare in comunicatii

• Crearea unui cadru de dezbatere in regim de parteneriat, impreuna cu toate organizatiile interesate, a principalelor probleme cu care se confrunta Autoritatea de reglementare in comunicatii si operatorii in piata.

• Dezvoltarea Platformei nationale de interconectare a retelelor de servicii de Internet - RoNIX, atat sub aspectul conectarii a noi membri cat si sub aspectul instalarii de noi noduri si legaturi.

• Stabilirea, inclusiv prin proceduri de autoreglementare, a principiilor de colaborare intre actorii pietei de comunicatii si servicii electronice (furnizorii de comunicatii si servicii electronice, precum si furnizorii de retea) (Code of Conduct); Elaborarea unui Cod de conduita al ISP-urilor si a unui Cod de conduita al utilizatorului de servicii Internet.

• Dezvoltarea parteneriatului cu MCSI si ANCOM pentru perfectionarea si punerea in opera a strategiilor in domeniile comunicatiilor si tehnologiei informatiilor si trecerea la noua economie bazata pe tehnologiile digitale, respectiv implementarea Societatii Informationale in Romania

• Dezvoltarea parteneriatului cu alte asociatii din domeniul IT pentru dezvoltarea si promovarea tehnologiilor informatiei in Romania in general si a sectorului comunicatiilor electronice in special, pentru asigurarea conditiilor utilizarii de catre celelate sectoare de activitate a tehnologiilor Internetului, cu asigurarea respectarii drepturilor de autor si conexe;

• Colaborarea la nivel European pentru asigurarea unui cadru de dezvoltare armonios a sectorului serviciilor de comunicatii electronice, cu precadere in zona Uniunii Europene.

ANISP aduce spre indeplinirea acestor obiective comune contributia profesionala a expertilor sai si capacitatea de lucru a Grupurilor sale tehnice pentru a accelera implementarea prioritatilor mentionate.

ANISP considera ca actuala etapa de consolidare a liberalizarii pietei de comunicatii electronice este critica, luand in considerarea tehnologiile de ultima ora.

Constienta de rolul sau important de parteneriat cu autoritatile publice implicate in reglementarea si sutinearea acestui sector, ANISP va face toate eforturile necesare pentru a oferi suport, in a sustine si asista respectivele institutii publice, pentru a asigura un cadru favorabil de dezvoltare sectorului serviciilor de comunicatii electronice si a reduce minimum toate potentialele disfunctionalitati ale acestui proces.

In agenda permanenta a asociatiei se regasesc cele mai importante subiecte ce framanta in prezent comunitatea ISP-istilor si a utilizatorilor serviciilor de Internet din Romania, in comuniune cu cei din tarile Uniunii Europene, printre care:

• Liability of Intermediaries;

• Data Retention;

• Data Protection, Profiling;

• Net Neutrality;

• Safer Internet, Child Sexual Exploitation on-line, ;

• Cybercrime;

• Network Security;

• Intellectual Property Rights, Copyright;

• Internet Governance; ANISP nu este un club exclusivist.

A fost si ramane o organizatie deschisa tuturor furnizorilor de retele de comunicatii electronice, operatorilor de telecomunicatii si furnizorilor de servicii de comunicatii electronice, dar si furnizorilor de echipamente si tehnologie de comunicatii, precum si expertilor independenti (ca membrii asociati).

ANISP este deschisa tuturor discutiilor referitoare la consolidarea liberalizarii si dezvoltarea domeniului comunicatiilor electronice. 

(Material publicitar)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#anisp, #comunicatii eletronice, #furnizori de retele, #internet , #stiri Orange Romania