După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, țările occidentale s-au aliniat și au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a-i diminua capacitatea de război. Acum, un aliat al Rusiei din Grupul OPEC, Arabia Saudită îi dă o lovitură lui Putin, anunțând decizia de creștere a producției de petrol și renunțarea la prețul de 100 de dolari pe barilul de țiței.
Această decizie vine în ciuda reducerilor anterioare ale producției de către membrii OPEC+, care au încercat să mențină prețurile ridicate. Creșterea producției de petrol a Arabiei Saudite, mai ales dacă este asociată cu prețuri scăzute pe piața mondială, va afecta economia rusă, potrivit Miami Herald.
Experții din domeniu spun că mișcarea Arabiei Saudite, cea mai mare țară din Peninsula Arabică, va „încorda” bugetul Rusiei, pe măsură ce aceasta își continuă invazia în Ucraina. Rusia se bazează în mare măsură pe veniturile din petrol pentru a-și finanța economia și angajamentele militare în Ucraina.
”Tigrul” Europei lovit brusc: Criză economică uriașă într-o țară cu 800.000 de români
Orysia Lutsevych, șefa Forumului Ucraina de la Chatham House, a declarat că: „Petrolul și gazele rămân una dintre principalele surse de venituri bugetare ale Rusiei. Până în prezent, în ciuda plafonului prețului petrolului impus de UE, Rusia a reușit să mărească acele surse de venituri, ceea ce este cheia pentru finanțarea războiului său din Ucraina”.
O scădere a prețului petrolului pe plan mondial, dacă este substanțială, ar adăuga o presiune suplimentară asupra bugetului rus. Sancțiunile fac accesul la piese mai scump pentru Rusia, astfel încât limitarea veniturilor din petrol va pune presiune asupra sistemului.
Pe măsură ce Arabia Saudită crește oferta, prețurile globale ale petrolului ar putea scădea, presând Rusia, în special pe fondul sancțiunilor și al conflictului său în curs din Ucraina. Stabilitatea economică a Rusiei s-ar putea slăbi din cauza veniturilor reduse din petrol, care finanțează sectoare guvernamentale cheie, inclusiv eforturile militare.
Pericolul ca o mare putere occidentală să reia legăturile cu Putin: SUA gata să pună piciorul în prag
Concurența din ce în ce mai intensă pe piețele petroliere ar putea eroda și mai mult cota de piață a Rusiei, provocându-i o pierdere financiară. Arabia Saudită se confruntă cu o presiune crescută asupra strategiei sale de piață a petrolului, deoarece oferta de la producătorii non-OPEC, cum ar fi SUA, crește și cererea din China slăbește.
Arabia Saudită pune piciorul în prag în fața Rusiei
În ciuda faptului că țițeiul Brent atinge o medie de 73 de dolari pe baril în septembrie pe fondul conflictului regional, Arabia Saudită își schimbă prioritățile. Deși are nevoie de prețuri de aproape 100 de dolari pe baril pentru a-și echilibra bugetul și a finanța proiecte majore, regatul nu mai este dispus să piardă cota de piață.
Intenționează să crească treptat producția, bazându-se pe rezervele valutare și datoria suverană pentru a gestiona prețurile mai scăzute, semnalând o schimbare strategică pentru a păstra dominația pe piață.
Conformitatea în rândul membrilor OPEC rămâne o preocupare, Arabia Saudită ia în considerare creșteri mai rapide de producție, dacă membri precum Irak și Kazahstan nu îndeplinesc cotele. Mișcarea ar putea paraliza economia Rusiei, deoarece concurența pe piața petrolului ar putea eroda cota de piață a Rusiei.
Lui Putin ”îi este foarte frică”: Șocul resimțit de ruși pentru prima dată după 83 de ani
Pe 5 septembrie, membrii OPEC+, inclusiv Arabia Saudită, Rusia, Irak, Emiratele Arabe Unite și alții, au ținut o întâlnire virtuală subliniind angajamentul lor de a adera la reducerile voluntare de producție.
Irakul și Kazahstanul, care au produs în exces din ianuarie, și-au reafirmat dedicarea față de acord și au prezentat programe de compensare la Secretariatul OPEC. Aceasta urmează reducerilor voluntare suplimentare anunțate în aprilie și noiembrie 2023, ca parte a eforturilor continue ale grupului de a menține stabilitatea pe piețele petroliere globale.
Arabia Saudită a suportat până în prezent majoritatea reducerilor OPEC+, diminuându-și propria producție cu 2 milioane de barili pe zi în ultimii doi ani, reprezentând peste o treime din reducerile de către membri. În prezent, regatul pompează 8,9 milioane barili/zi, cel mai scăzut nivel din 2011, conform FT.
...citeste mai departe despre "Putin primește o lovitură din partea unui aliat: O țară mare închide ușa Rusiei, care va suporta pierderi" pe Ziare.com