Plata RCA inainte de reparatie va creste concurenta intre service-urile auto

Marti, 23 Februarie 2010, ora 18:13
1607 citiri
Plata RCA inainte de reparatie va creste concurenta intre service-urile auto

Plata despagubirii in baza unei polite RCA inainte de repararea autovehiculului avariat va creste concurenta intre service-urilor auto, cu impact asupra tarifelor, calitatii serviciilor si lucrarilor efectuate, sustin asiguratorii.

"Pagubitii RCA, circa 500.000 in fiecare an, se vor prezenta la asigurator si, dupa evaluarea daunei, vor primi o suma de bani drept despagubire. Ulterior, ei vor cauta un service pentru repararea autovehiculului. Aici intervine concurenta. Practic, service-urile se vor «bate» pentru acesti clienti. Unitatile care practica preturi ridicate, la o calitate indoielnica vor iesi de pe piata", a declarat directorul unuia dintre cei mai mari jucatori din aceasta piata, precizeaza Mediafax.


Mai multi reprezentanti din industrie au apreciat ca efectele modificarii vor fi benefice pentru client, dar evita sa se pronunte oficial pana cand nu se vor publica normele in Monitorul Oficial.


Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat, luni, ca a modificat Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA).


Astfel, persoanele pagubite in urma unor accidente auto vor putea primi despagubiri de la asiguratorul RCA al vinovatului inainte sa isi repare autovehiculul, suma fiind calculata pe baza preturilor utilizate de service-urile auto sau a unor cataloage de specialitate.


Totodata, despagubirea va fi achitata in termen de maximum 10 zile de la depunerea ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, comparativ cu 15 zile, cat era anterior.


"Inca nu stim cum vor arata exact modificarile, dar si anterior pagubitul putea sa solicite plata despagubirii inainte de repararea autovehiculul, numai ca aceasta practica era utilizata sporadic si, de regula, in cazurile cu dauna de valoare mare, apropiate de dauna totala, in care proprietarul masinii avariate se hotara sa nu o mai repare", a spus reprezentantul unei alte companii.


Asiguratorii cred ca, in situatia in care nu va reusi sa gaseasca o unitate service dispusa sa ii repare autovehiculul avariat in cuantumul despagubirii primite de la asigurator, pagubitul va putea solicita, cel mai probabil, suplimentarea sumei primite ca despagubire.


"Este greu de crezut ca niciun service nu ii va repara pagubitului masina avariata pentru ca despagubirea este insuficienta. Daca vor exista asemenea situatii, pagubitul poate solicita asiguratorului suplimentarea sumei primite ca despagubire sau trimiterea la acel service care ii poate repara autovehiculul in cuantumul despagubirii primite", au precizat sursele citate.


Pe de alta parte, modificarile adoptate de CSA vor "aduce clarificari" pe piata asigurarilor RCA, respectiv pagubitii vor vedea care asigurator isi onoreza obligatiile de plata care ii revin in urma producerii unui eveniment asigurat printr-o polita.


"Aproape in fiecare an a existat un asigurator care a practicat un pret foarte redus la RCA comparativ cu media pietei. Numerosi clienti au optat pentru acel asigurator, in conditiile in care polita nu era pentru el, ci pentru cel pe care l-ar fi lovit in trafic. Nu intotdeauna acel asigurator isi calcula corect rezervele de dauna si, dupa ce se vedea cu banii in conturi, intarzia cu plata despagubirilor cand proprietarii autovehicule avariate se prezentau cu RCA-ul vinovatilor", spune reprezentantul unui alt jucator important care vinde polite RCA.


Emiterea de polite RCA reprezinta una din cele mai importante linii de business a asiguratorilor, in conditiile in care, la nivelul anului 2008, subscrierile pe acest segment de piata au avut o pondere de 26,1% din totalul subscrierilor la nivelul pietei asigurarilor generale.


Pe aceast piata sunt prezenti 15 asiguratori, cei mai importanti fiind Omniasig, Asirom Ardaf si Allianz-Tiriac, conform datelor din 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#asigurari, #auto, #concurenta, #despagubiri, #rca, #service, #suma , #stiri Omniasig