Grupul austriac Uniqa a achizitionat 27% din actiunile Astra Asigurari

Marti, 07 Iunie 2005, ora 14:15
1046 citiri

Grupul austriac Uniqa a achizitionat, marti, un pachet de 27% din actiunile Astra Asigurari, al cincilea jucator pe piata interna a asigurarilor generale si de viata, valoarea tranzactiei fiind de 361,7 miliarde lei (circa 10 milioane euro), au declarat agentiei Mediafax surse din piata de capital.Uniqa a platit Nova Trade 10 milioane euro pentru 27% din Astra Asigurari

Actiunile au fost transferate prin intermediul unei tranzactii speciale efectuate pe piata Rasdaq in sedinta bursiera de marti, participatia fiind vanduta de actionarul majoritar al Astra, societatea Nova Trade.

In urma tranzactiei, actionarul majoritar Nova Trade a ramas cu 67,6705% din actiunile Astra, ceilalti proprietari fiind SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Muntenia, fiecare cu cate 1,24% din actiuni, la care se adauga mai multe persoane fizice cu o participatie totala de 0,36% din capital.

"Am studiat cu atentie piata de asigurari din Romania si optiunile pe care le avem si ne-am decis intr-o prima etapa sa achizitionam un pachet de actiuni Astra. Esential pentru aceasta hotarare a fost, pe langa intentia de acoperi un minim de 6% din piata Europei Centrale si de Est, potentialul economic si perspectivele de dezvoltare. Ramanem in continuare interesati de alte oportunitati pe care le ofera piata asigurarilor din Romania", a declarat directorul general al grupului Uniqa, Konstantin Klien.

Infiintata in anul 1991, Astra a raportat in anul 2004 prime brute subscrise de 1.963,56 miliarde de lei si un profit net de 4,6 miliarde de lei, rezultate care au plasat-o pe locul cinci in ierarhia asiguratorilor autohtoni, dupa Allianz-Tiriac, Asirom, Omniasig si ING Asigurari de Viata.

Portofoliul companiei este dominat de politele auto, care reprezinta circa 52% din primele subscrise

Compania are ca obiectiv pentru 2005 obtinerea unui volum de prime subscrise de 66 milioane euro si majorarea cotei de piata la 8% pe segmentul de asigurari generale si 7% pe intreaga industrie de profil.

Primul trimestru al acestui an a adus Astra incasari din prime in valoare de 633 miliarde de lei.

La nivelul pietei, volumul total al primelor subscrise in anul 2004 a avansat cu aproape 158 milioane de euro, pana la 861,3 milioane de euro (34.910,4 miliarde de lei), in crestere cu peste 22% fata de 2003.

In iulie 2002, Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a vandut companiei Nova Trade, pentru 2,5 milioane de dolari, pachetul de 75,67% din actiunile Astra.

Astra are peste 1.100 de angajati permanenti si o retea de distributie formata din aproximativ 180 de unitati teritoriale. Societatea are peste 8.000 de colaboratori persoane fizice si juridice, la care se adauga parteneriate cu 76 brokeri de asigurare. Astra detine 15,57% din actiunile Generali Romania.

Actionarii Astra urmeaza sa discute, in perioada urmatoare, si o majorare de capital, in valoare de zece milioane de euro.

Uniqa este unul din cele mai importante grupuri financiare internationale din Europa. Rezultatele anului 2004 arata ca Uniqa a subscris prime in valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro, in crestere cu 19% fata de 2003.

Profitul net la sfarsitul anului 2004 s-a ridicat la 101,8 milioane euro, in urcare cu 81,1% fata de decembrie 2003.

Prin aceasta achizitie, Uniqa isi extinde prezenta in 13 tari.

Compania este controlata de Austria Versicherungsverein - 35,23%, BL Syndikat Beteiligungs - 31,95% si UQ Beteiligung - 6,97%.

Recent, un alt grup austriac din domeniul asigurarilor, Wiener Stadtische, a incheiat un acord de preluare a unui pachet de 68,87% din actiunile Omniasig Asigurare-Reasigurare SA.

Wiener Stadtische urmeaza sa plateasca TBIH Financial Services NV (Olanda) circa 64 milioane de euro pentru aceste actiuni. In afara de acest contract, TBIH a incheiat cu Wiener Stadtische si un acord preliminar pentru achizitionarea a 50% din capitalul Omniasig Asigurari de Viata.

La inceputul acestui an, grupul Grazer Wechselseitige Versicherung (Grawe) a achizitionat intregul pachet de actiuni al Sara Merkur, controlata de grupul Merkur din Austria.

Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita

Pe plan local, Grawe este actionarul majoritar al Grawe Romania Asigurare. Compania va fuziona prin absorbtie cu Sara Merkur, in a doua parte a acestui an.

In 2004, Grawe a intrat direct pe pozitia a noua in topul primilor 10 asiguratori de viata, cu venituri din prime de 200,3 miliarde de lei.

Mediafax