Cine protejeaza asiguratorii impotriva adevaratelor riscuri financiare ?

Luni, 10 Martie 2008, ora 11:26
2239 citiri
Cine protejeaza asiguratorii impotriva adevaratelor riscuri financiare ?

Cel mai mare grup american de asigurari AIG, a comunicat pentru trimestrul IV din anul 2007 o pierdere de 5,3 mld. dolari, cea mai mare realizata pe parcursul celor 89 ani de existenta ai grupului.

Cu toate ca firma a avut in 2007 un profit de 6,2 mld. $, asa cum era de asteptat, comunicatul a atras din nou atentia oamenilor de afaceri fata de riscurile majore care fac presiuni asupra pietei financiare internationale lipsita de lichiditate, ca urmare a efectelor crizei ipotecare din SUA. Pentru comparatie este bine de amintit ca piata asigurarilor din Europa a depasit prima data la finele anului 2006 valoarea de 1.000 mld. euro.


"Virusul" subprime din SUA a crescut preturile la raspunderi profesionale, fapt evidentiat si de MARSH, cel mai mare broker de asigurari la nivel mondial, care a avertizat sectorul de servicii financiare din Europa, inclusiv companiile de asigurari, fondurile de hedging, bancile, agentiile de evaluare asupra unei expuneri mult sporite la acest gen de daune.

Riscul financiar - pericolul anului 2008 Suntem in anul 2008 si tot mai multe voci ne previn asupra adevaratului risc - riscul financiar si dimensiunile sale ascunse, care vor fi si principalele preocupari ale omenirii in acest an.

Conform celor anticipate de marii finantisti ai celor mai mari banci centrale din lume, acest risc va determina agravarea instabilitatii financiare la mai multe corporatii din mai multe sectoare economice si crearea premizelor pentru cresterea falimentelor chiar daca in acest moment acestea se bazeaza pe rezultatul unor scenarii de risc sau au fost anticipate de specialisti fara a se stabili orizontul de timp.


Poate un roman mai putin avizat ar fi trecut cu vederea aceste aspecte deoarece s-au produs in alta zona a globului si pe un fond care nu a influentat direct piata noastra de asigurari insa daca vom face cateva corelatii referitoare la cursul de schimb leu-euro si efectele procesului de acordare a creditelor valutare vom constata un anume risc asupra pietei de asigurari din tara noastra cu atat mai mult cu cat restantele datornicilor fata de 2007 au crescut cu cca. 160%.


Ingrijorator este si fenomenul cresterii dobanzilor la credite ca urmare a aplicarii politicii monetare a BNR si al indicatorilor EURIBOR pentru ajustarea dobanzilor, care la randul lor au crescut foarte mult in ultima perioada.

Pot spune ca acestea sunt adevaratele riscuri in acest moment care vor afecta multe societati economice si corporatii atat autohtone cat si straine. Conform spuselor domnului Isarescu, guvernatorul BNR, cursul leu-euro din anul 2008 poate reveni la nivelul anilor 2005-2006, adica sub nivelul din anul 2007, ceea ce inseamna un nivel cu cel putin 10% mai slab.

Regularizarea daunelor, o necesitate

In acest caz primul gand ne conduce la domeniul regularizarii daunelor (loss adjusting) in asigurari existent pe piata mondiala unde acesta este foarte bine dezvoltat fiind dominat de cateva firme mari, unde lider global este compania Crawford&Company, care detine 50% din piata. O filiala a acestei firme actioneaza si in Romania si reprezentantii ei estimeaza ca la noi piata loss adjusting este la inceput de drum.

Daunele evaluate si ajustate de firmele din acest domeniu reprezinta doar 1%, iar in urmatorii 5 ani acestea vor ajunge la 10% din daunele platite de asiguratori.

Piata de asigurari autohtona in crestere O simpla statistica ne prezinta piata de asigurari din Romania la o scara foarte redusa comparativ cu cea din tarile dezvoltate aflata inca la inceput de drum.

Deocamdata ea este reprezentata de 42 firme active (9 la asigurari de viata, 21 asigurari generale si 12 asigurari compozite).


Fata de sfarsitul anului 2005 cand multe firme de asigurari si-au pierdut autorizatia de functionare datorita nemajorarii capitalului social, in anul 2007 se cunoaste o tot mai mare concentrare de forte in randul firmelor de asigurari, scopul fiind acelasi: cresterea cotei de piata in detrimentul profitabilitatii si o aliniere la tendinta generala de globalizare in orice domeniu de activitate, mai ales financiar.


Cateva exemple de concentrare:

1) Vienna Insurance Group a preluat participatii importante de la Asirom prin achizitii de la actionarul Ioan Nicolae in mai multe etape de peste 100 mil euro, la inceput pentru 66,53%; detine in prezent 98,5%;

2) Fondul ceh de investitii PPF Investments, care a preluat integral RAI Asigurari si apoi Ardaf cu suma de 36 mil euro acum 6 luni se gandeste deja la vanzarea lor catre joint venture-ul Generali PPF la o valoare estimata de 70-90 mil. euro, adica dublul valorilor subscrise de cele doua firme. Trebuie amintit ca Ardaf a avut pierderi mari in 2006 (35 mil. euro) reduse ulterior cu 70% la 10,5 mil. euro.


Tot in anul 2007 firma bulgara Eurohold a achizitionat 85% din Asitrans Asigurari detinuta anterior de Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania schimbandu-i numele in Euroins Romania. La fel la Astra actionar majoritar cu 50% +1 actiune este grupul austriac Uniqa, iar elvetienii de la Royalton au acaparat cca. 87% din participatia la Certasig.

Tendintele de concentrare la nivel european nu se opresc aici existand pe rol si alte intentii de preluare a firmelor romanesti de asigurari cum ar fi cazul BT Asigurari detinut 90% de asiguratorul francez Groupama, Fondiaria-SAI, Grawe sau Groupama pentru Asiban (8,6% din piata) una dintre cele mai mari din tara.


Conform unor precizari ale directorului Comisiei de Supraveghre a Asiguratorilor, Angela Toncescu si ale firmelor de asigurari, activitatea in domeniu ar putea sa creasca cu 30% in anul 2008, adica o tinta de 2,7 mld euro bazata si pe faptul ca in anul 2007 industria asigurarilor a crescut cu 25% fata de 2006 ajungand la 2,17 mld. euro. Aceasta inseamna un grad de penetrare in PIB de 1,8% fata de 1,67% in anul 2006.


In acelasi timp prima de asigurare/cap de locuitor sau densitatea asigurarilor este de cca. 100,84 euro, la cel mai scazut nivel din Europa si totusi mai mare decat in anul 2006 cand a fost de 75,07 euro.


In 2007 ponderea veniturilor din asigurarile generale reprezinta 78% din care cele auto au 58%, care acopera 85% din piata auto si 20% asigurarile de viata. Asigurarile pentru calamitati naturale si incendiu reprezinta 11,5% si sunt in crestere cu 33% fata de anul 2006. Despagubirile acordate de companiile de asigurari in primele 9 luni din 2007 au crescut cu 51% ajungand la 260 mil euro.


In prezent, la cota de piata liderii sunt Allianz Tiriac (cu 17% si 371 mil euro subscrieri), Omniasig (12% din piata-ascensiune cu 3%, are cresterea cea mai mare de 74% si 265 mil. euro subscrieri), Asiban (8,6% din piata, urca 1 loc in top, crestere cu 50%, estimat subscrieri 186 mil. euro) si Asirom (8,3% din piata, scade 1 loc, pierde 2% din piata, 172 mil. euro subscrieri).


Concurenta in ascensiune vadita

Concurenta la nivel varf industrie asigurari autohtona este mare cu atat mai mult cu cat compania Asirom (simbol ASRA) isi va majora capitalul social pana la 185,92 mil. lei dupa ce a trecut printr-o perioada de restructurare odata cu trecerea la actionarul majoritar Vienna Insurance, care detine in prezent 98,5% acesta avand teoretic posibilitatea unei delistari de la BVB.


Pe langa acestea exista cereri de interes pentru inca 150 firme din spatiul comunitar dupa intrarea Romaniei in UE si care pot desfasura activitati pe piata romaneasca dupa o simpla notificare la supraveghetorul pietei fara a avea nevoie de subsidiare sau sucursale locale si de la care se asteapta ca in urmatorii 3 ani sa detina 30% din piata, conform declaratiei presedintelui Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, Bogdan Andriescu.


Temeri concurentiale nu sunt asa mari fata de firmele comunitare de asigurari deoarece este posibil ca ele sa vanda prin brokeri produse mai competitive sau sa incheie contracte pe care le au la nivel international pentru clientii lor globali din Romania si pe care le raporteaza doar in tara lor de origine acoperind o nisa inca neacoperita de firmele romanesti.

In anul 2008, trecem in sfarsit pe profit?

Estimari din partea Ministerului Finantelor sunt pentru 10 mld. euro in urmatorii 7 ani ceea ce inseamna in medie o crestere de peste 30% pe an. Totusi este cunoscut faptul ca piata de asigurari autohtona este pe pierdere, inclusiv la nivelul anului 2007, chiar daca societatile de varf au avut profituri si cauza este ca, in general, firmele s-au axat pe obtinerea unei cote de piata in detrimentul profitabilitatii existand semnale ca in anul 2008 se va produce o schimbare in favoarea profitabilitatii.

Oricum o normalizare a pietei de asigurari nu este vizibila mai devreme de 5 ani, iar profitabilitatea in domeniu se poate realiza mai mult pe segmentul de asigurare proprietati sau de bunuri ori raspunderi civile si profesionale, care deocamdata sunt mai putin dezvoltate.

Analiza de Alexandru Voicu, 6 martie 2008