Banca Comerciala Romana preia administratorul de pe pilonul II Omniasig Pensii

Joi, 25 Septembrie 2008, ora 16:10
2295 citiri
Banca Comerciala Romana preia administratorul de pe pilonul II Omniasig Pensii

Grupul BCR, care controleaza al optulea jucator pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), s-a inteles cu actionarii administratorului Omniasig Pensii, cu 66.700 de participanti, pentru preluarea acestuia, a anuntat grupul.

Contractul de vanzare-cumparare a actiunilor a fost semnat de BCR Leasing, divizia de leasing a grupului BCR, si de actionarii companiei Omniasig Pensii.


Administratorul Omniasig Pensii, care administreaza fondul Omniforte - al zecelea din piata, cu o cota de 1,5% -, este controlat de TBIH Financial Services Group NV, care detine 90% din capital, restul de 10% din actiuni fiind in posesia asiguratorului Omniasig-Vienna Insurance Group (VIG), controlat de austriecii de la VIG.


BCR Administrare Fond de Pensii, administratorul de pe pilonul II al grupului BCR, este detinut in proportie de 99,99% de BCR si are o cota de piata de 3,1%, cu 135.628 participanti atrasi de fondul BCR, potrivit ultimelor date publicate de Casa Nationala de Pensii (CNPAS).


"Este o tranzactie normala in procesul de consolidare a pietei pensiilor private din Romania. Negocierile au inceput in urma cu sase luni si astazi s-a batut palma intre cele doua parti", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Omniasig Pensii, Cristina Nitescu.


Considerentele tranzactiei au fost decise de actionarii celor doua companii, a precizat Nitescu.


Fuziunea se va finaliza dupa primirea tuturor aprobarilor din partea autoritatii de supraveghere, respectiv Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


"Pana in prezent, cele doua companii nu au facut nicio solicitare catre CSSPP", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al CSSPP, Cristian Rosu.


El a explicat ca, in primul rand, BCR trebuie sa faca o solicitare pentru aprobarea acestei tranzactii catre CSSPP, iar dupa primirea aprobarii, poate cumpara actiunile si incepe procesul de fuziune.


"Toate acestea dureaza intre trei luni si cel mult un an", a precizat Rosu.


Fuziune a fondurilor Omniforte si BCR, dupa primirea aprobarilor


BCR precizeaza, in comunicatul prin care anunta tranzactia, ca fondul Omniforte va fi administrat in continuare de catre Omniasig Pensii, insa vrea sa fuzioneze cele doua fonduri dupa primirea aprobarilor necesare.


"Grupul BCR doreste ca, dupa obtinerea aprobarilor necesare potrivit cadrului legal aplicabil, sa realizeze fuziunea Fondului de Pensii Administrat privat Omniforte cu BCR Fond de Pensii Administrat Privat", se spune in comunicat.


In cazul unei fuziuni, legislatia prevede ca participantii se pot transfera la un alt fond de pensii fara costuri timp de trei luni, deoarece fondurile de pensii sunt entitati fara personalitate juridica, constituite in baza unui contract de societate civila si, prin urmare, trebuie sa se tina cont de vointa participantilor.


Fondurile care fuzioneaza au la dispozitie 90 de zile pentru a-si face publicitate conform unui prospect nou sau a celui vechi, iar participantii care nu agreeaza conditiile fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati la alt fond, potrivit CSSPP.


De asemenea, Casa Nationala de Pensii va procesa mai repede - lunar si nu trimestrial - cererile de transfer aparute in urma unui proces de fuziune intre fonduri.


BCR devine al saptelea jucator pe pilonul II, pe o piata in consolidare


Pe piata pensiilor private obligatorii opereaza in prezent 14 jucatori, iar BCR va ajunge, prin cele doua fonduri, la o cota de piata cumulata de 4,6% (202.361 clienti), care l-ar plasa pe pozitia a saptea in sistem, dupa ING (cu o cota de piata de 33,2%), Allianz -Tiriac (25,6%), Generali (9,4%), Aviva (7,4%), Interamerican (6,4%) si AIG (6,3%).


Potrivit legii, un fond de pensii trebuie sa aiba cel putin 50.000 de participanti dupa primii trei ani de la data constituirii ca sa ramana pe piata. In prezent, patru din cele 14 fonduri de pe piata au mai putin de 50.000 de clienti, ceea ce le face susceptibile pentru preluari.


La startul campaniei de aderare pe pilonul II, in 17 septembrie 2007, se inscrisesera 18 participanti, din care patru s-au retras de pe piata imediat dupa finalul perioadei de patru luni de aderare, reusing sa atraga prea putini participanti.


Jucatorii se asteapta ca procesul de consolidare a pietei sa continue.


In februarie, directorul general adjunct al CSSPP, Dan Pescaru, estima ca doar 11 fonduri de pensii private obligatorii vor ramane pe piata in urmatorii trei-cinci ani, din experienta altor tari care au implementat sistemul si unde numai 60% dintre fonduri au rezistat in acest interval.


"In tari precum Polonia, Ungaria sau Estonia, care au implementat mai devreme acest sistem, circa 40% dintre fondurile care s-au prezentat la start nu au rezistat pe piata", spunea Pescaru, pentru NewsIn.