Votul MEC - decisiv pentru viitorul ''Oltchim''

Miercuri, 08 Februarie 2006, ora 12:07
1140 citiri

In cazul in care Consiliul Concurentei sau Comisia Europeana considera majorarea capitalului social al "Oltchim" ca fiind ajutor de stat, compania va trebui sa returneze peste 95 de milioane de dolari. Actionarul minoritar "Lindsell Enterprises" considera ca "Oltchim" ar trebui sa-si majoreze capitalul prin intermediul Bursei ca sa-i plateasca datoria si dupa aceea statul sa-si vinda pachetul de control prin licitatie.Votul Ministerului Economiei si Comertului este esential pentru continuarea demersurilor privind privatizarea combinatului din Vilcea. Aceasta deoarece pina in prezent reprezentantii MEC nu au acceptat anularea hotaririi de majorare a capitalului social obtinuta in instanta de actionarii minoritari.

Peste citeva zile, respectiv vineri, va avea loc Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor "Oltchim", care are pe ordinea de zi renuntarea la caile de atac impotriva sentintei Tribunalului Vilcea asupra contestatiei actionarilor minoritari referitoare la majorarea capitalului social prin conversia in actiuni a unei parti din creanta Autoritatii pentru alorificare

Activelor Statului (AVAS).

Conversia creantei AVAS in actiuni s-a realizat la valoarea nominala a acestora, fara prima de emisiune. Hotarirea AGEA din 28 noiembrie 2003 a fost contestata de catre principalii actionari minoritari, respectiv A"Lindsell Enterprises Ltd.A", SIF A"OlteniaA" Cojocaru Dan. Principalele motive invocate de acestia s-au referit la faptul ca respectiva conversie in actiuni s-a facut la valoarea nominala si nu la valoarea de piata a actiunilor, defavorizindu-i astfel pe actionarii minoritari si ca nu s-a acordat dreptul de preferinta actionarilor existenti cu ocazia majorarii capitalului. Astfel, detinerile actionarilor minoritari au fost diluate in mod major.

Actionarii minoritari au contestat in justitie aceasta decizie, astfel ca Tribunalul Vilcea a dat sentinta favorabila, anulind hotarirea AGEA din 28 noiembrie 2003. Dupa pronuntarea sentintei, A"OltchimA" a formulat recurs. Trebuie mentionat faptul ca acea creanta a AVAS convertita s-a nascut ca urmare a preluarii de catre aceasta institutie a creantelor Ministerului Finantelor rezultate ca urmare a executarii de catre creditori a unor garantii de stat acordate A"OltchimA" in perioada 1995-2000, pentru realizarea unor investitii.

Societatea de Avocati A"Hahui si AsociatiiA" si-a exprimat opinia juridica in acest sens, mentionind: A"In contextul Legii 143/1999 privind ajutorul de stat si prevederile Tratatului de aderare a Romaniei la Comunitatea Europeana, atit garantiile

acordate de stat cit si conversia unei parti din creantele AVAS actiuni sint susceptibile a considerate ajutor de stat. Daca Consiliul Concurentei va considera ca operatiunea de majorare a capitalului social reprezinta un ajutor de stat, «Oltchim» trebui sa ramburseze suma 95.284.145 dolari, la care vor adauga amenzi si alte sanctiuniA".

Daca MEC da cistig de cauza actionarilor minoritari si renunta la caile de atac este afectat patrimoniul actionarilor nu al societatii, insa principalul afectat va fi statul prin MEC, precizeaza in raportul AGEA pentru vineri. Adoptarea in AGEA a unei hotariri favorabile va avea efect diminuarea capitalului social al societatii. In concluzie, AGEA este singura care poate hotari asupra oportunitatilor renuntarii la caile atac impotriva sentintei judecatoresti.

BURSA - COTIDIANUL OAMENILOR DE AFACERI