Videanu: managementul tuturor companiilor nationale ar trebui privatizat

Marti, 03 August 2010, ora 16:02
1366 citiri
Videanu: managementul tuturor companiilor nationale ar trebui privatizat

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat marti ca managementul tuturor companiilor de stat ar trebui privatizat, deoarece in felul acesta ar fi eliminata imixtiunea politica, relateaza NewsIn.

"In principiu, statul n-ar trebui sa mai detina controlul asupra niciunei companii. Este punctul meu de vedere.

Cu exceptia celor care reprezinta monopol de stat, si ma refer aici la sistemele nationale de transport - Transelectrica, Transgaz, in rest, din punctul meu de vedere, statul ar trebui ca usor-usor sa isi ia mana de pe toate aceste companii.

Asta nu inseamna ca trebuie sa vindem pachetul majoritar.

Este ceea ce eu intentionez sa propun Guvernului cu cele doua companii nationale energetice pe care le infiintam: vreau sa privatizam managementul asupra acestor doua companii.

Cu alte cuvinte, pe baza de performanta, sa scoatem la licitatie privatizarea managementului celor doua companii, iar statul sa-si asume numai rolul de actionar in a monitoriza performanta acestor companii.

Rationamentul economic este valabil si pentru cele cu pierderi si pentru cele fara pierderi", a declarat Videanu, la videochatul "Gandul".

El a explicat ca modul in care statul poate sa-si ia mana de pe aceste companii e sa permita privatizarea managementului acestora, o decizie, care potrivit lui Videanu, ar elimina imixtiunea politica.

"Din aceasta perspectiva, statul trebuie sa-si reduca, din punct de vedere al managementului in cadrul companiilor nationale, cat mai mult cu putinta rolul, pentru a reduce imixtiunea politica in decizia managementului administrativ al unei companii, fie ea cu capital majoritar sau integral de stat", a explicat ministrul.

El a dat ca exemplu Oltchim pentru a ilustra imixtiunea politica in afacerile unei companii, lucru care a dus la luarea unor decizii gresite.

"Oltchimul intra, in viziunea noastra, in procesul de privatizare. Dar la momentul oportun.

N-am nici un fel de rezerva sa demarez procesul de privatizare al Oltchimului, inclusiv maine, dar nu sunt create conditiile. Va trebui, dintr-o eroare de management din trecut, capitalurile proprii ale Oltchimului sunt negative, ceea ce face din Oltchim o companie nebancabila.

Si acum suntem in negocieri cu CE pentru a converti o creanta pe care AVAS-ul o are la Oltchim in actiuni.

In acel moment, capitalurile proprii ale Oltchim devin pozitive si putem sa gandim fara nici un fel rezerva, privatizarea.

Daca as scoate in conditiile actuale Oltchimul, nu as lua aproape nimic pe el, cu toate ca are un potential extraordinar", a mai aratat Adriean Videanu.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#videanu, # management, # companii, # nationale , #stiri Oltchim