Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Un consortiu mixt vrea sa ia sarea romaneasca

Un consortiu mixt vrea sa ia sarea romaneasca
Consumatorii industriali de sare lichida din Romania vor sa infiinteze un consortiu care sa participe la privatizarea Societatii Nationale a Sarii Salrom, aflata si in vizorul societatii austriece Salinen. Initiatorul proiectului este combinatul chimic Oltchim Rimnicu Valcea, celelalte companii fiind Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mures si Chimcomplex Borzesti.

"Consideram ca scopul oricarui producator este sa detina un control cia mai bun asupra materiilor sale prime, astfel incat independenta sa economica sa fie cat mai ridicata, iar productia si eficienta economica sa nu depinda de un furnizor unic", se arata intr-o scrisoare deschisa a presedintelui Consiliului de Administratie al Oltchim, Constantin Roibu.

Potrivit acestuia, principala ratiune a achizitiei Salrom este evitarea situatiei in care aceasta ar ajunge sub controlul unui tert care ar putea opera majorari nejustificate de pret, iar firmele care folosesc sarea ca materie prima ar putea dezvolta produse nerentabile.

Reprezentantul Oltchim a solicitat opinia celor patru companii. O serie de discutii au avut loc deja, iar societatile implicate si-au dat acordul de principiu. Nu s-a stabilit, insa, participatia fiecarei societati la consortiu sau chestiuni financiare, ne-a spus Virgiliu Bancila, director general Chimcomplex. "Noi suntem de acord cu participarea la privatizare si, din cate stiu, si ceilalti s-au declarat de acord. Urmatoarea intalnire va fi in functie de programul de privatizare al Salrom", arata Bancila.

Existenta consortiului format din cele patru companii este conditionata de modalitatea de privatizare pe care o va alege AVAS. "Daca Salrom se privatizeaza cu totul, vom participa ca un consortiu. Daca insa se va privatiza pe bucati, fiecare firma va participa la cumpararea segmentului care o intereseaza cel mai mult", a mai spus oficialul Chimcomplex. Pentru societatea pe care o conduce acesta, esentiala este achizitionarea Salinei Targu Ocna.

Varianta agreata de Oltchim este ca Salrom sa fie vanduta in intregime fara separarea productiei de sare gema de cea de sare lichida, care este mai costisitoare si ar ridica unele probleme de mediu.

Continuarea in <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=12595&art=32865&cHash=6e4ced47db>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 863 ori