Seful OPSPI: Nu este momentul pentru privatizarea Oltchim

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 14:59
1467 citiri
Seful OPSPI: Nu este momentul pentru privatizarea Oltchim

Privatizarea Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) nu este oportuna in prezent, deoarece combinatul chimic are o capitalizare foarte redusa, iar compania poate deveni rentabila dupa ce Comisia Europeana va aproba conversia creantei AVAS in actiuni, considera seful OPSPI, Victor Vlad Cazana, precizeaza Mediafax.

"Nu este momentul sa privatizam acum Oltchim, are capitalizare foarte mica. Una din propuneri a fost conversia acelei creante ale AVAS, desi este o masura contestata la nivelul Comisiei Europene.

Dar, daca aceasta problema se surmonteaza, capitalizarea Oltchim va creste, cu o cota mica la inceput, apoi sigur se va imbunatati cand va trece de pragul de rentabilitate.

Ala va fi momentul cel mai bun pentru privatizare. Personal sunt multumit daca Oltchim va produce valoare adaugata pe teritoriul Romaniei", a declarat Cazana la conferinta MEDIAFAX Talks about the Restructuring of Loss-Making Companies.

O opinie similara a avansat in luna februarie si directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, el afirmand ca privatizarea in acest moment ar putea fi paguboasa pentru stat, din cauza discrepantei uriase dintre activele companiei si valoarea capitalului social.

Tot in luna februarie Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Oltchim, a anuntat ca va achizitiona in acest an servicii de consultanta pentru privatizarea combinatului chimic, iar trecerea acestuia in proprietate privata va avea loc in prima jumatate a anului 2012.

Actiunile Oltchim se tranzactionau marti la BVB la un pret de 0,43 lei, similar cu referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea combinatului este de 147,5 milioane lei.

In 2009 Romania a notificat Comisia Europeana cu privire la programul de masuri de sprijin al Oltchim, care cuprinde si conversia in actiuni a datoriilor inregistrate de combinat fata de AVAS.

La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde lei (aproximativ 545 milioane euro), cu 22% peste obligatiile de plata de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde lei. Combinatul a inregistrat in intervalul 2007-2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane lei.

#privatizare oltchim, #privatizare, #combinat chimic, #creanta avas, #sef opsi , #stiri Oltchim