Romania cere UE o derogare pentru firme penalizate cu 21 mil euro

Marti, 20 Iulie 2010, ora 13:16
1158 citiri
Romania cere UE o derogare pentru firme penalizate cu 21 mil euro

Autoritatile romane incearca sa convinga Comisia Europeana (CE) sa acorde o derogare de la legislatia privind emisiile de gaze cu efect de sera unui numar de 13 companii obligate sa plateasca penalizari totale de peste 21 milioane euro pentru incalcarea unor termene, potrivit Mediafax.

"In urma cu doua saptamani, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului si Departamentul pentru Afaceri Europene au prezentat in sedinta de Guvern un memorandum pentru suspendarea sanctiunii, pentru ca este prima data cand aceasta legislatie se aplica in Romania. Va urma si o corespondenta cu CE, intrucat pentru unele companii nivelul penalizarii inseamna chiar si dublul cifrei de afaceri, si poate avea si impact social", au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), companiile Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), TMK - Resita, EGGER Romania, Fabrica de Caramizi Vaslui, Prefab Construct, Rafinaria Steaua Romana, Teraplast GP, Donalam, Zaharul Oradea, Ceramus, Forever Pipe, Monsanto Romania si CERAM Material Construct trebuie sa plateasca penalizari pentru 213.147 de certificate pe care nu le-au returnat in termenul legal.

La pretul de 100 euro pe tona de CO2, stabilit in legislatia europeana in domeniu, toate companiile enumerate vor trebuie sa plateasca penalizari in valoare totala de 21,3 milioane de euro, din care 14,3 milioane de euro este aportul Oltchim.

Sursele citate au precizat ca aceste companii au returnat Registrului National al Emisiilor de Gaze cu efect de sera toate certificatele, dar abia in luna mai, dupa expirarea termenului legal, respectiv 30 aprilie.

De asemenea, toate cele 13 companii au fost amendate, dar inca nu achitat sumele, au mai spus sursele.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera unei companii dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita.

Prin planul national de alocare a certificatelor de emisii, fiecare companie primeste anual un numar de tone de emisii poluante pe care le poate lansa in atmosfera, pentru care primeste certificate.

Companiile sunt obligate ca pana in 30 aprilie a fiecarui an sa restituie Registrului National al Emisiilor de Gaze cu efect de sera un numar de certificate egal cu cantitatea totala de emisii provenite de la instalatia respectiva in anul calendaristic anterior. Certificatele sunt emise anual pana cel tarziu la 28 februarie.

Daca aceste companii nu restituie Registrului certificatele respective la timp, sunt penalizate cu 100 de euro pentru fiecare tona de CO2 aferenta, iar sumele astfel obtinute se constituite ca venituri la Fondul de mediu.

"Plata sumelor cu care au fost sanctionati operatorii nu ii exonereaza de obligatia de a restitui pana la 30 aprilie a anului urmator numarul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera egal cu emisiile instalatiei respective verificate pentru anul precedent", potrivit datelor ANPM.

In perioada 2008-2012, aproximativ 300 de instalatii din Romania au dreptul sa emita un total de 379,7 milioane tone de emisii de gaze cu efect de sera, respectiv 75,9 milioane tone anual.

#romania, #firme, #penalizare, #ue , #stiri Oltchim

Curs valutar

1 EUR = 4.9655 RON

-0.0045

1 USD = 4.5555 RON

0.0005
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO