Roibu ar putea ceda conducerea Oltchim. Vezi in ce conditii

Miercuri, 24 August 2011, ora 09:52
1542 citiri
Roibu ar putea ceda conducerea Oltchim. Vezi in ce conditii

Constantin Roibu a declarat ca va demisiona din functia de director general al Oltchim (OLT), asa cum cere actionarul minoritar PCC SE, daca firma germana va prezenta solutii realiste pentru redresarea combinatului si va garanta performanta acestora cu actiunile detinute la Oltchim si PCC Rokita, transmite Mediafax.

"PCC SE figureaza printre principalii actionari minoritari ai Oltchim, insa in realitate este principalul competitor si adversar al Oltchim, in special datorita atacurilor agresive facute impotriva companiei si managementului acesteia", se arata intr-o informare adresata de Roibu investitorilor Oltchim.

Roibu afirma ca este gata sa-si prezinte demisia din functia de director general, in AGOA programata la 29/30 august, daca PCC va prezenta actionarilor "solutiile salvatoare" anuntate public, iar acestea sunt "realiste si realizabile".

Grupul german a comunicat recent ca este dispus sa furnizeze solutii alternative privind materiile prime si finantarea livrarii lor catre combinatul chimic, din resurse proprii, si a cerut demisia lui Roibu, pe care il considera responsabil de "dezastrul financiar" in care se afla compania.

Roibu a cerut ca prezentarea solutiilor sa fie insotite de studii tehnico-economice, intocmite de firme recunoscute international, care sa le ateste viabilitatea.

Totodata, seful Oltchim a solicitat PCC sa prezinte resursele financiare proprii, certificate de catre banci, prin care sa demonstreze ca are capacitatea de a sustine financiar activitatea de productie a combinatului.

"Necesarul de capital de lucru la nivelul actual de functionare al Oltchim, fara Divizia Petrochimica Pitesti, este de 35 milioane euro lunar, iar pentru inchiderea unui ciclu productie-vanzare-incasare trebuie finantate doua luni complete. Deci suma necesara asigurarii functionarii continue este de 70 milioane euro, revolving", a precizat Roibu.

Roibu a mai solicitat actionarului minoritar sa prezinte modalitatea prin care va imprumuta Oltchim, conditiile si costurile acestei finantari, precum si un "angajament ferm" ca va pastra cei 3.450 de angajati, le va asigura nivelul salariilor actuale si le va indexa anual cel putin cu nivelul inflatiei, pana la privatizarea companiei.

Alta cerere adresata PCC de Roibu se refera la prezentarea solutionarii datoriei inregistrate de Oltchim la AVAS.

"Daca reprezentantii PCC SE considera ca pot realiza aceste conditii pentru Oltchim pe care in repetate randuri le-au vehiculat in presa si cred ca pot sa convinga ceilalti actionari, in special Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, ca actionar majoritar, se impune ca PCC SE sa isi asume responsabilitatea si sa garanteze performanta solutiilor sale prin gajarea in favoarea Oltchim a tuturor actiunilor pe care le detine la aceasta societate, precum si a celor pe care le detine la PCC Rokita SA in Polonia. 

In acest fel, se asigura certitudinea ca PCC SE nu doreste doar falimentarea Oltchim pentru a castiga pietele in favoarea PCC Rokita", a sustinut Roibu.

El a mai spus ca daca PCC SE se va angaja in AGOA si va semna un contract cu Ministerul Economiei prin care sa garanteaza indeplinirea conditiilor enumerate isi va prezenta demisia, in scris, o data cu semnarea contractului.

Ministerul Economiei detine 54,8% din titlurile Oltchim, PCC are 17,4% din actiuni, iar fondul de investitii britanic Carlson Ventures 14,02%. Compania Oltchim este listata la categoria I a BVB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#roibu, #conducere oltchim, #oltchim , #stiri Oltchim