Privatizarea Oltchim: Dan Diaconescu spune ca banii au fost tot timpul la dispozitia Guvernului

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 18:04
3196 citiri
Privatizarea Oltchim: Dan Diaconescu spune ca banii au fost tot timpul la dispozitia Guvernului

Dan Diaconescu a declarat ca banii pentru achizitia combinatului Oltchim au fost tot timpul la dispozitia Guvernului si s-a aratat nemultumit de faptul ca "informatii confidentiale" au ajuns in presa.

Patronul OTV, castigatorul licitatiei pentru Olchim, a mai spus ca a vrut sa plateasca banii de acum o saptamana, dar ca au mai ramas aspecte nerezolvate. Avocatul sau, Daniel Fenechiu, a confirmat acest lucru si a enumerat cele trei probleme nefinalizate:

Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, sustine ca au mai ramas trei aspecte nerezolvate, foarte importante, in contractul pentru privatizarea Oltchim.

Business24 va prezinta in format live text principale evenimente ale zilei de astazi, in cadrul procesului de privatizare Oltchim.

Dan Diaconescu - Banii exista, dar si guvernul trebuie sa ii accepte

- Discutam de 3.500 de oamani si de un combinat care ar trebui sa produca in tara asta. Vorbim de ani de zile ca nu merge zona de petrochimie, discutam de Arpechim

- Nimeni nu intreaba daca sunt 10 zile lucratoare sau nu. Vom lamuri si acest lucru. Trebuie sa fie prima privatizare in care si presa sa fie multumita.

- Sper ca lucruile sunt clare, desi ceilalti parteneri au incalcat toate clauzele de confidentialitate si au lasat presei informatii secrete. Banii au fost si sunt la dispozitia Guvernului. Mai trebuie si ca domnul Ponta sa accepte acesti bani. Voi vedea ce vor guvernantii si va voi povesti imediat.

Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu

Fenechiu a criticat declaratiile din presa, potrivit carora Dan Diaconescu ar fi asteptat sa semneze contractul la Ministerul Economiei.

- Diaconescu cunoaste situatia combinatului Oltchim si mi se pare normal sa se informeze in fiecare zi despre situatia de acolo. Combinatului pierde 200.000 de euro zilnic.

- Dan Diaconescu nu s-a lansat in achizitia combinatului Oltchim fara sa aiba informatii. A avut discutii si contracte cu diverse persoane de acolo. Ca jurnalist, s-a interesat foarte mult de situatia combinatului.

- Discutam de 3.500 de oameni si de un combinat care ar trebuie sa produca in tara asta. Vorbim de ani de zile ca nu merge zona de petrochimie, discutam de Arpechim

- Domnul Diaconescu va da explicatii, este optiunea dansului (de a spune cand va plati combinatul, n.red).

- Semnarea contractului este, acum, o gluma, in conditiile in care nu s-au rezolvat toate problemele. De dimineata am spus ca mai sunt trei probleme de clarificat:

conditiile concrete in care poate fi cumparat Arpechimul, clauzele pentru protectia SC Oltchimului si propunerile facute de sindicat.

- S-a dus la Eximbank pentru ca domnul Vulpescu a avut niste neintelegeri si niste nelamuriri pe care a vrut sa le clarifice.

- O sa va explice Diaconescu ce a cautat la banci. Eu am fost angajat sa ma ocup de contract. Probabil ca s-a dus in legatura cu niste raporturi.

Dan Diaconescu: Am banii de o saptamana

- Mai avem sa platim banii guvernului, iar guvernul trebuie sa faca ceea ce trebuie facut, sa nu asasineze toata economia nationala. Puteam sa platim de o saptamana banii.

- Pentru mine nu se inchid bancile. Mai sunt trei zile.

Dan Diaconescu a mai declarat ca spera sa semneze contractul vineri si a mentionat ca are banii si ca o sa-i arate premierului Victor Ponta.

Surse guvernamantale ar fi declarat ca Dan Diaconescu nu are banii pentru privatizarea Oltchim, conform Romania TV.

Serviciul Roman de Informatii a trimis Guvernului 190 de rapoarte despre Oltchim, de-a lungul timpului. Seful Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, a precizat ca institutia este autorizata sa verifice bonitatea unei companii.

Fostul director al combinatului Oltchim, Constantin Roibu, sustine ca nu il ingrijoreaza rapoartele SRI.

Constantin Roibu, fost director Oltchim

- Nu ma ingrijoreaza rapoartele SIE. Inclusiv noi am facut demersuri prin intermediul Ministerului Economiei si comisiei din Parlament care ordoneaza serviciile si am adresat problemele pe care le aveam cu actionarii. Este foarte bine ca se implica.

- Rapoartele vor dovedi ca eu nu am avut nicio legatura cu Dan Diaconescu inainte de a depune oferta. Am avut o singura intalnire dupa depunere in care m-a intrebat daca vom colabora daca depune oferta.

SRI a trimis Guvernului 190 de rapoarte despre Oltchim

- Seful Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a trimis, de-a lungul timpului, 190 de rapoarte despre Oltchim, catre factorii decidenti. El a lasat ca, daca nu s-au luat decizii, direct raspunzatori sunt ministerele si parchetele.

- De asemenea, seful Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, a declarat ca institutia are autorizarea sa verifice bonitatea unei companii.

Liderul Sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, a precizat ca 80% din prevederile contractului au fost stabilite.

Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu

- Nu ne dorim ca statul sa ne faca favoruri (referitor la Arpechim n.red.). Sa ne spuna statul foarte clar care este pretul la care OMV vinde. Revendicarile sindicatelor nu pot fi incluse in contract. Dan Diaconescu si le-a insusit.

- Premierul Romaniei cred ca nu face declaratii ca eu sa le dezmint. Traim intr-o tara libera, poate face orice declaratii. Pot sa confirm ca partea desemnata face parte dintr-un document mai mare si confidential. Solicitati aceasta informatie de la Eximbank, de la oficiu, pentru ca face parte din confidentialitatea contractului. Nu discutam despre un e-mail intre doua persoane, ci despre un document mai complex.

Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, sustine ca actul care a aparut in presa, referitor la faptul ca patronul OTV tine banii intr-un off-shore olandez, face parte dintr-un document mai mare.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat ca privatizarea Oltchim dar se indoieste ca patronul OTV are bani pentru achizitia combinatului din Ramnicu Valcea. "Nu va fi privatizarea Oltchim un esec, cu siguranta nu vom asista la disensiuni in interiorul Guvernului. Eu sper ca ziua de luni sa se incheie cu semnarea contractului", a declarat Liviu Pop la RTV.

Liderul Sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu

- Nu este niciun circ la Oltchim. Este un proces de privatizare care se finalizeaza conform legii.

- Nu s-au dat salariile restante la Oltchim, nu mai am incredere in Ministerul de Finante. 80% din prevederile contractului de privatizare au fost stabilite. Solicitarile mele au fost toate rezolvate.

Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social

- Pana in momentul de fata nu s-a facut nicio greseala la privatizare. A fost o procedura absolut corecta.

- Pe langa banii cu care trebuie sa vina Dan Diaconescu luni trebuie sa vina cu bani si pentru repornirea combinatului, adica aproximativ 70-75 milioane pentru investitii in combinat.

- Discutam de plan de afaceri si de plata salariilor pentru luna august

Premierul infirma zvonurile ca Diaconescu are banii intr-un off-shore din Olanda

Premierul Victor Ponta a declarat ca informatia conform careia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro intr-o banca din Olanda este falsa.

"Este o informatie falsa. Eu am vazut acea hartie. Dati-mi voie sa asteptam ziua de luni. Daca nu face acest lucru ( daca nu depune luni Dan Diaconescu banii n.r.), tot ceea ce ati vazut in aceste zile inseamna ca intr-adevar este o simpla perdea de fum", a fost raspunsul lui.

"Nu, nu a depus asa ceva ( o hartie prin care sa dovedeasca ca are bani pentru Oltchim n.r.). Dati-mi voie sa va spun luni. Pana luni nu vreau si nu cred ca nici nu este bine sa va spun. Luni nu trebuie date hartii. Luni trebuie semnat contractul si depus banii, 45 de milioane de euro. Daca exista acei 45 de milioane de euro", a intarit Ponta, la RTV.

Fiind intrebat daca guvernul are "un plan de rezerva" pentru Oltchim in cazul in care Diaconescu nu va semna pana la urma contractul, primul ministru a raspuns afrimativ.

"Categoric da, (n.r. exista un plan de rezerva la Oltchim). In primul rand termenul legal de 10 zile in care cel declarat castigator trebuie sa semneze contractul, maxim 10 zile.

Daca acest lucru nu se intampla luni, atunci guvernul va institui administrare speciala, are dreptul ca actionar majoritar, administratorul special va veni in cateva zile cu ceea ce inseamna strategie de repornire a combinatului, de plata a salariilor".

Intr-un document confidential care a aparut, joi, in presa, firma Gliding din Amsterdam garanteaza ca Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro intr-un cont al bancii HSBC.

Banii lui Diaconescu sunt intr-un off-shore din Olanda?

Avocatul lui Dan Diaconescu a acuzat Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) sau EximBank ca au facut public un document confidential si ca acest lucru ar putea pune in pericol privatizarea Oltchim.

"Este un fapt grav si este a doua oara cand se intampla. In opinia lui Dan Diaconescu, transmiterea catre presa a acestui document denota tendinta evidenta ca statul vrea sa blocheze tranzactia privind Oltchim si sa arunce in derizoriu actiunile lui Dan Diaconescu", a declarat joi avocatul Daniel Fenechiu, unul dintre reprezentantii legali ai patronului OTV.

Ce avere are Dan Diaconescu si la cat se ridica datoriile sale catre stat

Diaconescu a castigat vineri licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Situatia de la Oltchim, departe de a fi terminata

Privatizarea Oltchim se transforma intr-o "telenovela" cu multe episoade, in care actorii principali sunt Dan Diaconescu si statul roman, cel nesigur si nestiutor.

Miercuri a fost o zi plina de evenimente in cazul privatizarii Oltchim. Toata tara l-a asteptat la aeroport pe Dan Diaconescu, avida sa afle noutatile omului de afaceri. Acesta, reintors dupa doua zile de peregrinari dupa potentiali investitori la Oltchim, s-a intors cu zambetul pe buze si a spus "ca nu este nicio graba".

Daca in echipa lui Dan Diaconescu nu se grabeste nimeni, in cealalta tabara, a statului roman, e confuzie. Victor Ponta, seful guvernului, l-a admonestat pe Remus Vulpescu, seful OPSPI, care se ocupa de procesul de privatizare al combinatului.

"Domnul Vulpescu sa faca bine sa explice foarte clar, sa vorbeasca mai putin si sa explice mai mult. Daca poate, daca nu, gasim un alt sef la OPSPI care poate sa explice mai clar", a spus Victor Ponta la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

Cerintele lui Dan Diaconescu

Avocatii lui Dan Diaconescu au prezentat ieri motivele pentru care nu s-a semnat pana acum contractul pentru preluarea actiunilor combinatului.

Avocatii lui Dan Diaconescu au solicitat mentionarea obligatiilor vanzatorului si cumparatorului Oltchim in preluarea Arpechim, pentru reluarea activitatii in regim integrat si includerea unei clauze pentru vanzator, prin care acesta sa nu introduca societatea in insolventa, dupa cumparare.

Guvernul ofera ajutor de stat daca Dan Diaconescu nu plateste actiunile

Guvernul va aproba miercurea viitoare o ordonanta de urgenta prin care va transfera companiei Oltchim suma de 40 de milioane euro pentru plata salariilor si repornirea combinatului, bani care vor fi acordati din fondul de privatizare daca Dan Diaconescu nu achita suma pentru pachetul de actiuni.

#Ponta bani Oltchim, #Ponta bani Diaconescu, #Ponta declaratii Oltchim, #Ponta privatizare Oltchim , #stiri Oltchim