Oltchim zguduita de proteste, chiar inainte de privatizare

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 17:05
1605 citiri
Oltchim zguduita de proteste, chiar inainte de privatizare

Mai sunt doar cinci zile pana la licitatia pentru privatizarea Oltchim, cel mai mare combinat siderurgic din tara, si reinceperea prostelor angajatilor poate influenta potentialii investitori.

Peste 300 de salariati ai combinatului Oltchim din Ramnicu Valcea au reluat, joi, protestele in fata pavilionului administrativ al institutiei, in timp paisprezece angajati, intre care si o femeie, sunt in greva foamei, cerandu-si drepturile salariale restante, dar si demisia liderului sindical, Mihai Diculoiu.

Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, a ajuns joi la combinat, in jurul pranzului, si a fost intampinat de peste 500 de salariati, care l-au huiduit. Ministrul s-a deplasat la combinat pentru a le comunica angajatilor ultimele noutati.

Mai precis, este vorba despre faptul ca luni a avut loc o intalnire cu principalele trei banci comerciale si cu unul din partenerii comerciali cei mai mari ai Oltchim, o firma puternica din Austria, iar marti vicepremierul si ministrul Economiei a avut consultari cu toate marile banci prezente in Romania, pe tema problemelor din economie si punctual pe subiectul Oltchim.

"Fac un ultim apel la colegii dumneavoastra aflati in greva foamei de a nu transforma o chestiune economica in una sindicala. Eu cred ca pana marti vom avea cat mai multi ofertanti, astfel incat sa avem o privatizare de succes. Miercuri, dupa sedinta de Guvern, indiferent ce se va intampla marti, va asigur ca voi fi in randul dumneavoastra", le-a spus Pop protestatarilor.

Ministrul Economiei l-a informat pe premier, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca pana in prezent 12 firme au cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim, Ponta atentionandu-l sa nu vorbeasca la microfon pentru ca vrea sa ramana "una si buna", care sa salveze locurile de munca.

In 5 septembrie, Liviu Pop a mers la Oltchim, unde a avut discutii cu conducerea societatii si cu cea a liderilor de sindicate. El le-a spus atunci salariatilor ca unitatea "nu se va lichida, ci se va privatiza".

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, ca in afara angajatilor Oltchim, alte 7.000 de locuri de munca dependente de activitatea combinatului sunt in pericol.

"Frica este ca vom beneficia de o privatizare la un pret modest si ne vom trezi dupa sase luni, un an ca din combinat a mai ramas doar terenul gol, restul fiind distrus si vandut la fier vechi", a spus Hossu.

Tot in 5 septembrie, Constantin Roibu a demisionat din functia de director general al Oltchim, pozitie ocupata timp de 21 de ani. Roibu a demisionat si din functia de membru al Consiliului de Administratie al combinatului.

Demisia lui Roibu a venit ca urmare a propunerii sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Remus Vulpescu, de inlocuire a managementului de la Oltchim, ca o conditie a asigurarii capitalului de lucru pentru functionarea instalatiilor societatii si acordarea salariilor curente catre salariatii societatii.

In urma cu doua saptamani, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, o optiune de cumparare de active ale rafinariei Arpechim, exercitabila de catre investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitatiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilita pentru 18 septembrie. Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#proteste Oltchim privatizare, #Liviu Pop proteste Oltchim, #licitatie privatizare Oltchim, #salarii restante Oltchim , #stiri Oltchim