Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oltchim nu produce decat pierderi. Ce solutii exista?

Oltchim nu produce decat pierderi. Ce solutii exista?

Oltchim continua sa mearga pe pierdere, desi directorul Constantin Roibu a implementat un program de investitii, in valoare de 371 de milioane de euro, intins pe durata a 13 ani, bani proveniti din credite de retehnologizare, garantate, in general, de stat.

In ciuda masurilor adoptate de Constantin Roibu, a scutirilor de la plata TVA sau a altor taxe, combinatul Oltchim a inregistrat, in ultimii patru ani, numai pierderi.

Oltchim are datorii, catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ce depasesc, in prezent, 540 milioane de lei, suma de 15 ori mai mare decat capitalul social al combinatului, conform datelor calculate de Evenimentul Zilei.

Combinatul de produse petrochimice a inregistrat, intre 2008 si 2010, pierderi din exploatare de 311 milioane de lei, arata rezultatele oficiale publicate pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti.

Creditorul AVAS nu a actualizat datoria pe care trebuie sa o plateasca Oltchim.

Presedintle AVAS, Mircea Ursache, sustine ca Autoritatea a avut un titlu executoriu asupra combinatului, pentru recuperarea datoriei, dar ca aceasta a ramas insa fara obiect, dupa ce guvernul Tariceanu a aprobat, in 2006, conversia datoriilor Oltchim in actiuni.

La acea data, masura adoptata de guvernul condus de prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, a fost considerata ajutor de stat pentru Oltchim, insa Comisia Europeana a declansat o investigatie privind legalitatea acestei initiative.

In urma demersurilor lansate de CE, Tariceanu s-a razgandit si a abrogat, la sfarsitul anului 2008, ordonanta prin care aprobase conversia datoriilor Oltchim in actiuni.

De atunci, AVAS nu a mai intreprins niciun demers concret de recuperare a datoriilor, nici macar dupa ce Comisia Europeana a inchis investigatia. Fostul presedinte AVAS, Mircea Ursache, sustine ca nu este posibil ca Oltchim Ramnicu Valcea sa inregistreze pierderi, intr-un an de crestere economica, asa cum a fost 2008.

"Eu as comanda un audit extern care sa arate daca exista raspundere manageriala pentru aceste performante negative. In baza acestui audit, as putea lua masura schimbarii, daca e cazul, a echipei manageriale, inclusiv a initierii actiunii in raspundere", a concluzionat Mircea Ursache.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1502 ori