Numarul posturilor din trei structuri ale Ministerului Economiei va fi redus cu 152

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 12:35
2307 citiri
Numarul posturilor din trei structuri ale Ministerului Economiei va fi redus cu 152

Numarul de posturi din trei structuri ale Ministerului Economiei va fi redus cu 152, cea mai scadere, de 113 functii, urmand sa fie operata la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri, economiile totale la buget urmand sa se ridice in acest an la 1,44 milioane lei, precizeaza Mediafax.

Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, care in prezent are 226 de posturi, va ramane cu jumatate din personal, dupa ce cele 13 oficii teritoriale vor fi comasate in sapte unitati, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

In cele 13 oficii lucreaza 195 de persoane, iar in aparatul central sunt angajate 31 de persoane.

In urma reorganizarii, in oficiile teritoriale vor fi angajate 82 de persoane, in timp ce aparatul central isi va mentine organigrama, iar economiile la bugetul de stat vor fi in acest an de 639.900 lei.

Totodata, Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine va avea 72 de posturi, de la nivelul actual de 96 de salariati, iar economiile la buget vor fi in valoare de 321.000 lei.

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) va fi restructurat prin reducerea posturilor de la 65 la maxim 50, inclusiv conducerea, insa masura ar putea fi interpretata ca o "instabilitate institutionala", potrivit sursei citate.

"In cazul reducerii in cursul anului curent a numarului de posturi, de la 65 la 50, reducerea de personal a OPSPI in perioada 2009-2010 va reprezenta 44,44%", potrivit sursei citate.

OPSPI, aflat in coordonarea Ministerului Economiei, este specializat in activitati de privatizare, atragere de investitii, postprivatizare si administrare apentru un 134 de companii din sectoarele energie, minerit, petrol si gaze si industria de aparare.

"Reducerea personalului OPSPI poate crea intarzieri generatoare de grave disfunctionalitati in procesul de administrare si privatizare a agentilor economici din portofoliul MECMA, cu efecte imediate la nivel macroeconomic si, implicit, poate pune atat investitorii deja existenti pe piata, cat si pe cei potential interesati de piata romaneasca, in situatia de a avea o perceptie de instabilitate institutionala", potrivit notei de fundamentare.

Totodata, privatizarea unor societati din portofoliul Ministerului Economiei ar putea fi afectata din cauza ca angajatii care vor ramane in OPSPI vor avea un volum de munca mai mare.

"Nivelul de incarcare al personalului OPSPI, oricum ridicat, poate deveni alarmant avand in vedere faptul ca s-au inregistrat expresii de interes pentru privatizarea, in viitorul imediat, a unor societati precum Avioane Craiova, IOR Bucuresti, ISCIR Cert Bucuresti", mentioneaza sursa citata.

De asemenea, documentul precieaza ca "exista interes" pentru relansarea activitatii firmelor miniere Moldomin Moldova Noua si Cuprumin Abrud, reorganizarea Minvest Deva, relansarea si eventuala privatizare a combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, atragerea de investitii la UM Orastie, crearea de societati mixte la Fomernerg, filiala a Transelectrica, fuziunea filialelor de furnizare ale Electrica SA si reorganizarea Electrica Serv si reorganizarea societatilor din domeniul energiei electrice.

Prin renuntarea la 15 posturi din OPSPI bugetul de stat va castiga in acest an 484.200 lei. 

#buget economii posturi reduceri me , #stiri Oltchim