Notificarea privind ajutorul la Oltchim nu a fost trimisa la CE - Bogdan Chiritoiu

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 15:36
1199 citiri
Notificarea privind ajutorul la Oltchim nu a fost trimisa la CE - Bogdan Chiritoiu

Consiliul Concurentei lucreaza impreuna cu Ministerul Economiei la notificarea privind acordul unui ajutor de salvare catre Oltchim. Scrisoarea nu a fost inca trimisa, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

"La Comisia Europeana a plecat scrisoarea de intentie. Lucram cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) la notificare. Nu pot sa dau un termen cand ar putea fi trimisa aceasta notificare", a mentionat Chiritoiu, citat de Newsin.

Conform legislatiei comunitare in domeniul ajutorului de stat, Comisia Europeana este singura institutie abilitata sa se pronunte in legatura cu compatibilitatea unei masuri de ajutor de stat cu un mediu concurential normal.

Astfel, atunci cand se intentioneaza acordarea unui ajutor de stat, furnizorul elaboreaza, dupa caz, o notificare sau o fisa de informare care vor fi inaintate Consiliul Concurentei in vederea avizarii. Ulterior emiterii avizului, Consiliul Concurentei va inainta Comisiei Europene notificarea sau fisa de informare.

Oltchim ar putea fi repornit intr-o luna - Daniel Chitoiu

Consiliul Concurentei, impreuna cu furnizorul de ajutor de stat, vor sustine notificarea in fata Comisiei Europene, in vederea obtinerii autorizarii masurilor de sprijin.

Premierul Victor Ponta a discutat luni dimineata, la telefon, cu Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta, despre aprobarea solicitarii privind ajutorul de stat pentru Oltchim, au declarat surse oficiale.

Ministerul Economiei ar putea acorda un imprumut pentru repornirea Oltchim

Ponta anuntase vineri, la Bratislava, ca va discuta luni cu comisarul european pentru concurenta despre cererea adresata CE, in vederea acordarii unui ajutorul de stat pentru Oltchim. Ponta preciza la acel moment ca este vorba de "o suma sub 10 milioane de euro".

"Pot sa va asigur ca voi discuta cu comisarul Almunia referitor la cererea pe care am inaintat-o (la CE, n.r.), referitor la imprumutul pentru Oltchim, ca sa avem cat mai curand un raspuns favorabil. Aveam stabilita daca nu pentru astazi, atunci pentru luni o discutie", a adaugat Victor Ponta.

Comitetul pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim a fost infiintat. Care sunt obiectivele

El a explicat ca "CE este foarte reticenta cand vine vorba de imprumuturi, de ajutor de stat", nu doar in cazul Romaniei, ci cu toate tarile membre. Prin urmare, reprezentanti de la ministerul Economiei si ministerul de Finante "se vor duce imediat la Bruxelles ca sa prezinte cazul nostru foarte bine", intrucat "daca nu ne explicam bine cazul, nu castigam", a spus Ponta.

Intrebat in cat timp crede ca va primi guvernul raspunsul de la CE, seful executivului a spus ca "raspunsul trebuie sa-l avem in 30 de zile, cererea fiind facuta pentru o suma sub 10 milioane de euro".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Chiritoiu scrisoare Oltchim, #scrisoare CE Oltchim, #Consiliul Concurentei Oltchim , #stiri Oltchim