Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mai mult de o treime din apele uzate urbane deversate in rauri anul acesta nu au fost epurate

Mai mult de o treime din apele uzate urbane deversate in rauri anul acesta nu au fost epurate
Doua treimi din volumul total al apelor uzate descarcate in rauri au provenit din sectorul industrial, iar restul de la consumatorii casnici, iar peste 36% din totalul de apa uzata urbana descarcata in rauri nu a fost epurata, potrivit Administratiei Nationala Apele Romane.

Conform statisticilor anuale efectuate de ANAR pe principalele surse de apa in Romania, volumul total al apelor uzate descarcate in rauri este de aproape 3,6 miliarde de metri cubi pe an, apele uzate urbane reprezentand 37%, restul provenind din industrie. Din volumul total de apa uzata urbana descarcata in rauri, 19% a fost suficient epurata, 44,5% a fost doar colectata si 36,5% neepurata. In 2006, un procent de 81% din volumul total de apa uzata provenita de la aglomerari a fost descarcat fara epurare in rauri.

Potrivit raportului de monitorizare a ANAR, din cei 27.056 de kilometri de rauri monitorizati, 8.051 kilometri (29,8%) sunt de clasa I de calitate, 12.565 kilometri sunt de clasa a II-a (46,4%), 4.465 kilometri (16,5%) sunt de clasa a III-a, 1.388 kilometri (5,1%) de clasa a IV-a si 587 kilometri (2,2%) de clasa a V-a. In ceea ce priveste fluviul Dunarea, 599 de kilometri (55,7%) este de clasa I si 476 de kilometri (44,3%) sunt de clasa a II-a de calitate.

Raportul de monitorizare al ANAR mai evidentiaza faptul ca cea mai mare cantitate de apa uzata este evacuata in rauri din Bucuresti, Galati, Braila, Tulcea, Giurgiu, Turnu Severin, Timisoara, Ploiesti, Targoviste, Bacau, Barlad, Vaslui, Suceava, Botosani, Husi si Timisoara.

Totodata, marii poluatori se gasesc in sectorul industrial, in special complexele de crestere a animalelor, care au ca limtita sa se conformeze cu normele europene pana in 2013. De asemenea, unitatile industriale care deverseaza cele mai multe ape uzate in rauri sunt Azomures, Energomineral Abrud, Oltchim Ramnicu-Valcea, Uzinele Cloro-Sodice Govora, Chim Complex Borzesti, Letea Bacau, Petrobrazi, Viromet Victoria, precum si exploatarea miniera Sometra Copsa Mica.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1018 ori