Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Implicat in procese, Oltchim iese la vinzare

Implicat in procese, Oltchim iese la vinzare
Autoritatile vor sa scoata la vinzare 53% din actiunile combinatului, adica cele care nu fac obiectul litigiilor cu actionarii minoritari. Este a treia incercare de privatizare a Combinatului chimic Oltchim, dupa ce, acum doi ani, fosta putere i l-a refuzat lui Patriciu.Statul va scoate la privatizare combinatul chimic Oltchim Rimnicu-Vilcea in acest an, in ciuda procesului in care este implicat combinatul. A"Vom lansa la privatizare combinatul in acest an. Vom scoate la privatizare pachetul de 53%, care nu este in litigiuA", ne-a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres.
Oltchim este in proces cu unul dintre actionarii sai minoritari, firma Lindsell Enterprises. Combinatul avea o datorie mai veche, rezultata dintr-un credit extern cu datoria statului si neplatit. Oltchim a trecut de la AVAS in subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) anul trecut, ocazie cu care o datorie a combinatului de aproape 100 de milioane de dolari a fost convertita in actiuni ale statului, cam dupa modelul RAFO.

Ca atare, cota statului in capitalul Oltchim a crescut de la 53 la 95%. A scazut insa cota actionarilor minoritari, si de aceea Lindsell a obtinut in instanta suspendarea hotaririi Adunarii Generale a Actionarilor care a consfintit conversia. Oltchim a atacat hotarirea, iar procesul continua.

Vor rusii si ungurii

Combinatul nu este la prima tentativa de privatizare. In 2001, o firma canadiana, Exall Resources, a semnat cu reprezentantii statului contractul de privatizare. Anulat insa ulterior, pentru ca firma canadiana n-a platit actiunile.

In 2003, procesul se reia, dar APAPS-ul lui Musetescu il opreste inexplicabil. Nu inainte ca grupul Rompetrol, al lui Dinu Patriciu, sa anunte ca este interesat. A"Li s-a facut probabil fricaA", ne-a spus acum citeva zile Patriciu.

Tot in timpul mandatului PSD aparuse ideea unui complex petrochimic Oltchim-Arpechim-Petromidia, A"rezolvatA" insa prin privatizarea Petrom, care detine Arpechim Pitesti. Seres ne-a spus ca exista cel putin doi investitori interesati de Oltchim, Lukoil si compania ungara BorsodChem, care au dat de inteles, in trecut, ca i-ar interesa combinatul de la Rimnicu-Vilcea.

Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 842 ori