Guvernul decide soarta Oltchim: Insolventa, cea mai probabila solutie

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 10:48
1984 citiri
Guvernul decide soarta Oltchim: Insolventa, cea mai probabila solutie

Executivul Romaniei va decide in sedinta de miercuri soarta combinatului Oltchim, care are datorii de peste 700 de milioane de euro. Se vor lua in discutie patru varianta de reorganizare a combinatului, cea mai des vehiculata fiind insolventa.

"Insolventa este singura modalitate concreta, rapida si eficienta de restructurare din temelii, pe fundamente serioase", a declarat Remus Borza, administratorul Hidroelectrica, in cadrul unei interventii la Digi TV.

Combinatul Oltchim, care functioneaza la o capacitate de doar 10% si care are un numar de peste 3.300 de angajati, are nevoie de investitii pe termen scurt de 91 de milioane de euro si de investitii pe termen scurt de peste 150 de milioane de euro.

In aceste conditii, dar si in contextul in care societatea are datorii totale de peste 700 de milioane de euro, dintre care 86 de milioane de euro au fost generate doar in 2012, insolventa pare a fi singura solutie care mai poate salva compania.

"Beneficiile insolventei sunt incomensurabile", a spus Borza, amintind ca Hidroelectrica a reusit sa revina pe profit, in ultimele luni din 2012 - noiembrie si decembrie - cand a obtinut un profit cumulat de 20 de milioane de euro.

"A fost contraproductiva aceasta taraganare. Indicatorii financiari se vor deteriora iremediabil. Daca se intarzie prea mult, nici macar insolventa nu va mai putea salva Oltchim", a spus Borza.

Insolventa este o procedura prin intermediul careia patrimoniul companiei nu mai poate fi executat. Toate actiunile de executare ale creditorilor se suspenda, in cadrul insolventei. In plus, se opresc penalitatile.

"Beneficiile insolventei se vad la cateva zile. Iti permite sa renegociezi toate contractele comerciale. Iti permite sa denunti acele contracte ca sunt prejudiciabile pentru societate, iar la Oltchim sunt zeci de astfel de contracte. Toate companiile cu capital de stat sunt capusate. Sunt 1.000 de societati cu capital de stat in curtea carora se afla o gasca de baieti destepti", a afirmat administratorul Hidroelectrica.

"Orice societate cu capital de stat cu performante de negative trebuie sa treaca in prealabil prin purgatoriul insolventei".

Oltchim nu poate fi privatizata

"Oltchim nu este privatizabila. Nu poti sa fii atat de tampit sa dai un miliard de euro, cata vreme poti sa faci cu 250 de milioane de euro un combinat nou, la cheie. Cine si-ar asuma sa cumpere, chiar si cu un pol?", a declarat Remus Borza.

El a amintit ca Oltchim are nevoie de sute de milioane de euro pentru retehnologizare si pentru investitii de mediu.

Sindicatul asteapta decizia Guvernului

Liderul sindical al Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat, in cadrul unei interventii al Digi TV, ca insolventa este o solutie pentru combinat.

"Nu stiu daca toti salariatii stiu ce inseamna detaliile insolventei. Mai multe lucruri ar trebui sa stie executivul si conducerea executiva a societatii", a spus Corneliu Cernev.

"Va trebui sa explicam ce inseamna aceasta procedura, dar nu stim daca asta este hotararea care se va lua".

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#insolventa Oltchim, #Remus Borza insolventa Oltchim, #Guvern decizie insolventa Oltchim , #stiri Oltchim