Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gigantul Oltchim incepe cosmetizarea pentru privatizare

Gigantul Oltchim incepe cosmetizarea pentru privatizare

Compania Oltchim Ramnicu Valcea intentioneaza sa preia mai multe active, apartinand combinatului Arpechim Pitesti si Societatii Nationale a Sarii (SNS), care asigura o parte a materiilor prime utilizate de Oltchim, a declarat, marti, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

"Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit mandat din partea Guvernului sa pregateasca societatea comerciala Oltchim Ramnicu Valcea in vederea privatizarii. Semnarea contractului va avea loc cel mai devreme anul viitor, dupa ce vom parcurge doi pasi importanti: majorarea capitalului social si transferul resurselor de materii prime", a declarat, marti, Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, intr-o conferinta de presa organizata la Ramnicu Valcea.

Presedintele AVAS a subliniat ca preconizata majorare de capital este menita sa asigure resursele financiare pentru o serie de investitii menite sa faca Oltchim SA mult mai atractiva, pentru potentialii cumparatori, in momentul privatizarii. El s-a aratat increzator ca "nu va exista un refuz din partea Comisiei Europene, indiferent ca aceasta va considera sau nu operatiunea ca fiind ajutor de stat". Comisia Europeana a aprobat ajutoare de stat in cazul unor firme din alte tari membre UE.

"Oltchim nu mai doreste sa depinda de furnizorii de materie prima de care depinde astazi si care sunt intr-o situatie economica incerta si de aceea vom avea o strategie privind preluarea activelor din Pitesti, fabrica ce produce etilena si propilena necesara Oltchim, cat si activele care sunt in prezent la Societatea Nationala a Sarii si care dau materia prima sub forma de solutie de sare si de calcar catre Oltchim", a subliniat Atanasiu.

El a precizat ca preluarea activelor Arpechim, combinat apartinand Petrom, si ale SNS ar putea avea loc pana la finele anului.

"Anul 2007 nu va fi un an in care scoatem Oltchim la privatizare, va fi anul in care vom pregati societatea in vederea privatizarii", a afirmat Atanasiu.

El a adaugat ca activitatea Oltchim va fi extinsa pe cateva linii de productie, potrivit strategiei de dezvoltare a firmei, finantata inclusiv printr-o majorare de capital la care vor participa toti actionarii firmei.

"Va avea loc o conversie a datoriilor in actiuni si un aport al actionarilor minoritari. Realizarea acestui obiectiv nu implica insa doar decizia AVAS, ci si acordul Comisiei Europene, cu care vom discuta aceste aspecte. Este vorba despre modul in care Comisia va accepta aceasta majorare, daca va fi considerata ca fiind sau nu ajutor de stat", a spus Atanasiu.

Seful AVAS a vizitat, marti, compania din Ramnicu Valcea, unde s-a intalnit cu liderii de sindicat si cu reprezentanti ai conducerii firmei.

Oltchim a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,72 miliarde de lei, in crestere cu 20% fata de nivelul din 2005, insa profitul companiei s-a injumatatit, de la 22,6 milioane de lei la 11 milioane de lei.

Firma a anuntat, recent, ca va converti in actiuni datoriile catre AVAS, cu acordarea dreptului de preferinta actionarilor minoritari, dupa ce va obtine avizul Consiliului Concurentei.

Creantele AVAS asupra firmei vor fi convertite in actiuni la valoarea nominala. Ceilalti actionari vor avea drept de preferinta pentru a subscrie actiuni, tot la valoarea nominala, timp de 60 de zile.

"In cazul in care micii si foarte micii actionari nu vor dori sau nu vor putea sa-si permita sa subscrie noi actiuni la Oltchim proportional cu subscrierea efectuata de stat prin AVAS, ei pot negocia cedarea acestui drept in favoarea celorlalti actionari sau in favoarea unor fonduri mutuale care vor fi in mod cert interesate de acest lucru", a precizat Teodor Atanasiu.

AVAS detine 95,7357% din capitalul social al Oltchim, dupa preluarea participatiei Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Compania are un capital social de 354,6 milioane lei.

Actionarii Oltchim au decis, in noiembrie 2003, conversia in actiuni a unei creante in valoare de 95,2 milioane dolari. La acea vreme, actionarul majoritar era fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), cu 53,2%.

Hotararea actionarilor a vizat si transferul actiunilor la MEC, astfel ca ponderea detinuta de stat in capitalul social al Oltchim a crescut in urma conversiei creantei de la 53,2% la 95,7%. Operatiunea a fost contestata de actionarii minoritari in instanta, cu castig de cauza.

Litigiul prelungit cu actionarii minoritari a determinat intarzierea inceperii procedurilor de privatizare pentru Oltchim, una dintre cele mai mari companii din portofoliul statului.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax, Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1049 ori