Energia verde, moft pentru romani. De ce avem nevoie de nuclear?

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 22:45
1838 citiri
Energia verde, moft pentru romani. De ce avem nevoie de nuclear?

Romania nu isi permite energie renegerabila, pentru ca toate costurile se vor reflecta in pretul energiei electrice. "Daca ai puterea de cumparare a cetateanului german iti permiti sa bagi energii regenerabile scumpe. Daca ai puterea de cumparare a romanului, te gandesti de doua ori", a declarat pentru Bloombiz.ro Ionut Purica, director executiv Centrul de Consultanta Energetica.

In opinia acestuia, Romania are nevoie de o investitie mare in generarea de energie pentru ca grupurile energetice sunt la sfarsitul vietii.

De aceea, statul se vede nevoit sa privatizeze cel putin managementul unora din companiile energetice strategice.

Una din companiile energetice strategice a carei privatizare este prioritara este Oltchim, au anuntat reprezentatii Ministerului de Finante.

Potrivit lui Purica, privatizarea Oltchim trebuie facuta cu multa atentie.

"Eu am avut ocazia sa vad Oltchim din diverse puncte de vedere: ca o intreprindere in sine, dar si ca o intreprindere care a stiut sa tina Centrala Electrica de Termoficare care ii furnizeaza si aburi, incalzire catre oras, dar si electricitate.

Daca Oltchim dupa privatizare nu va mai vrea electricitate de la CET Govora, inchide centrala. Inchiderea centralei inseamna someri in oras, inseamna termoficarea orasului facuta praf ", a declarat Ionut Purica.

Energie regenerabila sau centrale nucleare?

In opinia lui Ionut Purica, Romania nu isi permite energie regenerabila pentru ca majoritatea costurilor de introducere a retelelor inteligente se va reflecta in pretul energiei.

Cu toata ca Germania a anuntat ca va inchide centralele nucleare pana in 2022, specialistul in energie spune ca aceasta nu este o solutie si pentru Romania.

"Daca ai puterea de cumparare a cetateanului german poti sa-ti permiti sa inchizi o energie ieftina si neemitatoare de CO2 ca sa bagi alte energii mai scumpe si neemitatoare de CO2.

Daca ai puterea de cumparare a cetateanului roman, te gandesti de doua ori. Incepi sa-ti pui problema ca ai uraniu in tara si trebuie folosit ca atare. Avem suficient pentru a mai alimenta doua unitati la Cernavoda. In plus, energia nucleara se produce ieftin", mai subliniat acesta. 

Interviu realizat de Oana Dumitroiu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#centrala nucleara, #energie, #energie nucleara, #energie regenerabila, #nuclear, #oltchim, #privatizare oltchim , #stiri Oltchim