Ce salariu merita un manager privat la o companie de stat?

Luni, 06 Iunie 2011, ora 18:03
3947 citiri
Ce salariu merita un manager privat la o companie de stat?

"Asteptarile unui manager privat sunt peste masura directorilor aflati in functiile de stat, de aceea managerii privati care vor veni la conducerea companiilor strategice de stat ar trebui remunerati cu un salariu similar celui din Europa de Vest. Societatile de stat ar trebui sa-si poata remunera acesti manageri privati atat cu un salariu fix cat si cu o baza variabila care tine de indicatorii de performanta atinsi", a declarat Radu Boanta, avocat David & Baias.

In opinia avocatului, politicul trebuie sa continue sa mentina liniile de strategie generale, iar afacerile de zi cu zi ale societatii ar trebui incredintate unor manageri privati, care sa fie judecati dupa rezultate.

Potrivit lui Radu Boanta, asteptarile unui manager privat sunt peste masura directorilor aflati in functiile de stat, de aceea managerii privati care vor veni la conducerea companiilor strategice de stat ar trebui remunerati cu un salariu similar celui din Europa de Vest.

"Societatile de stat ar trebui sa-si poata remunera acesti manageri privati atat cu un salariu fix dar si cu o baza variabila care tine de indicatorii de performanta atinsi", a declarat Radu Boanta, avocat la David si Baias.

De aceeasi parere este si secretarul general in Ministerul de Finante, Karoly Borbely, care spune ca angajarea managementului privat ar creste eficienta companiilor de stat.

"Trebuie odata rupta pisica in doua si separata aceasta parte politica de cea executiva pentru ca astfel am putea avea mai multa eficienta in companiile de stat" , a declarat Karoly Borbely pentru Bloombiz.ro.

De asemenea, Borbely spune ca unul din principalele obiective ale Ministerului de Finante este atragerea de fonduri europene pentru sectorul energetic.

"In momentul de fata se semneaza contractele pe proiectele depuse pentru fonduri europene pentru o suma de 170 de milioane euro, dupa care se va demara cel de-al doilea tur care pana la sfarsitul anului va trebui sa fie inchis cu o suma de aproximativ 100 de milioane de euro", subliniat Karoly Borbely.

Potrivit secretarului de stat, listarea pe bursa a celor 10-15% din companiile Nuclearelectrica si Hidroelectrica plus vanzarea a 9% din Petrom reprezinta un semnal catre sectorul de business pentru investitiile in sectorul energetic.

Pe de alta parte, avocatul Radu Boanta spune ca listarea Romgaz si Hidroelectrica va conduce la cresterea volumului tranzactiilor si la o mai buna capitalizare a pietei.

"Daca Romgaz si Hidroelectrica se vor lista impreuna apreciem capitalizarea ca fiind undeva intre 5-10% din capitalizarea pietei.

Din experinta listarii Fondului Proprietatea, va pot spune ca acesta a generat un volum de tranzactii enorm in primele zile, intre 30-50% din volumul tranzactiilor si a adus un plus de capitalizare de 8,4 miliarde de lei.

Privatizarea Oltchim, prioritate pentru Guvern

Potrivit lui Karoly Borbely, privatizarea Oltchim este prioritara.

"Conform calendarului este demarata activitatea de selectare a casei de avocatura care va pregati selectarea bancii de investitii. Deadline-ul este pana la sfarsitul anului. Singura solutie in cazul Oltchim este privatizarea, asa putem salva si combinatul si industria chimica din Romania.

In ceea ce priveste Arpechim, aceasta ar ajuta foarte mult in cresterea eficientei productiei Oltchim, insa in momentul de fata suntem in discutii cu cei de la Petrom", a mai precizat Karoly Borbely.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#companie energetica, #energie, #hidroelectrica, #management privat, #manageri privati, #privatizare oltchim, #romgaz, #salarii, #sector energetic , #stiri Oltchim