AVAS sustine Oltchim in obtinerea garantei din creditul de 62 mil. euro pentru achizitia Arpechim

Vineri, 14 August 2009, ora 15:46
1214 citiri
AVAS sustine Oltchim in obtinerea garantei din creditul de 62 mil. euro pentru achizitia Arpechim

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS ) a anuntat, vineri, printr-un comunicat, ca va sustine Oltchim in obtinerea garantei de 80% din creditul de 62 milioane de euro pentru achizitia activitatii de petrochimiei de la Arpechim Pitesti, relateaza NewsIn.

"Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului considera ca toate demersurile pe care compania germana PCC le-a intreprins in vederea blocarii achizitiei de catre SC Oltchim SA Ramnicu Valcea a Arpechim Pitesti (cel mai important furnizor de materie prima al societatii) demonstreaza ca actionarul minoritar nu are interesul ca aceasta societate sa functioneze intr-o piata concurentiala libera", se arata in comunicatul AVAS.

Autoritatea precizeaza ca, in calitatea sa de actionar majoritar al Eximbank, va sprijini demersurile Oltchim. De asemenea, AVAS reaminteste ca, in luna iulie, Consiliul Concurentei a avizat, in vederea notificarii Comisiei Europene, masurile de sprijin financiar care vor fi acordate de stat catre Oltchim.

PCC SE, actionarul minoritar al Oltchim, a depus joi in instanta o cerere de suspendare a deciziei de acordare a unei garantii de stat de 49,6 milioane euro pentru combinatul de la Ramnicu-Valcea, in baza caruia Oltchim ar urma sa contracteze un credit de 62 milioane euro.

Imprumutul de 62 milioane euro ar urma sa fie folosit de catre Oltchim pentru achizitionarea activitatii de petrochimie, din cadrul Arpechim. Potrivit oficialilor Guvernului, Eximbank va emite o garantie de stat pentru contractarea imprumutului destinat cumpararii petrochimiei de la Arpechim, urmand ca ulterior Ministerul de Finante sa emita garantii de stat pentru imprumuturile pe care le va face combinatul pentru finantarea investitiilor ce vor fi realizate in cadrul diviziei de petrochimie.

Oficialii PCC sustin ca autoritatile romane au notificat Comisia Europeana doar in privinta garantiilor de stat care vor fi emise de Ministerul de Finante, nu si a celor primite din partea Eximbank. Cei de la PCC mai spun ca garantia nu poate fi privita altfel decat ca ajutor de stat pentru restructurare, in sensul liniilor directoare ale Comisiei Europene privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate.

Potrivit PCC, separarea masurilor de ajutor de stat este facuta doar cu scopul de a permite autoritatilor romane sa acorde partial ajutorul de stat catre Oltchim, fara sa astepte decizia Comisiei cu privire la toate masurile de ajutor propuse si fara sa permita Comisiei sa faca o analiza completa a intregului ajutor ce urmeaza a fi acordat pe baza garantiilor de stat.

Totodata, PCC considera ca preluarea Arpechim ar presupune investitii extrem de mari, ce nu ofera certitudinea ca integrarea celor doua unitati ar fi si profitabila.

"PCC SE isi mentine punctul de vedere potrivit caruia preluarea de catre Oltchim a activitatii de petrochimie de la Arpechim, ca si planul de investitii aprobat de adunarea actionarilor din 6 august nu reprezinta o solutie pentru redresarea Oltchim si sunt deficitare din punct de vedere al principiilor economice si de afaceri", spun cei de la PCC.

Ministerul Economiei este actionarul majoritar al Oltchim, cu o participatie de 54,79%, in timp ce PCC SE detine 12,15% din actiunile companiei, iar ceilalti actionari controleaza 33,05% din actiuni. 

#Oltchim, # AVAS, # achizitie, # garantie , #stiri Oltchim