Vanzarea de participatii la companii energetice, aprobata de Guvern

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 15:22
1692 citiri
Vanzarea de participatii la companii energetice, aprobata de Guvern

Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, a declarat miercuri ca Guvernul a aprobat vanzarea unor participatii minoritare la mai multe companii energetice de stat si private unde statul roman detine actiuni.

"Vom vinde pachete minoritare din detineri minoritare sau pachete minoritare din detineri majoritare, fara a afecta detinerea de 51%, acolo unde statul este majoritar.

Aceasta actiune nu face decat sa recladeasca increderea in sistemul economic romanesc, prin atragerea de investitori", a afirmat Videanu, in cadrul unei conferinte de presa.

De asemenea, ministrul a specificat ca toti banii pe care statul ii va incasa in urma acestor vanzari de actiuni vor merge in investitii in infrastructura.

"Valorile pe care le-ati dat voi in presa nu sunt reale. Eu vreau sa iau cat mai mult pentru statul roman", a precizat Videnanu, care a adaugat ca MECMA va avea consultantul lui in acest proces.

Un memorandum al Ministerului Economiei, obtinut saptamana trecuta de NewsIn, arata ca statul isi propune sa obtina peste un miliard de euro prin vanzarea actiunilor detinute la mai multe companii din domeniul energetic.

Societatile deja listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt primele vizate, deoarece in cazul lor procedura poate fi declansata rapid. Ofertele vor fi derulate prin intermediari autorizati, care se selecteaza prin licitatie, iar daca se considera necesar, se va cere si opinia independenta a unui consultant extern.

Pretul de oferta este stabilit de intermediar si este aprobat de Ministerul Economiei. Suma principala ar urma sa provina de la Petrom (privatizata cu OMV in 2004), la care Ministerul Economiei detine o participatie minoritara de 20,64%.

Pachetul de actiuni propus spre vanzare la bursa este de 12,64%, pentru care statul estimeaza o valoare de 2,4 miliarde lei (580 milioane euro, la cursul actual). Alte companii vizate sunt Oil Terminal, Conpet, Transelectrica si Transgaz.

Despre listarea unor companii noi, memorandumul este mult mai vag, rezumandu-se la o suma de intentii, dar fara termene precise.

"Astfel, in scopul aducerii la indeplinire a prevederilor legale mentionate anterior, pentru societatile comerciale (...) care necesita a fi listate la BVB se vor initia oferte publice secundare initiale de vanzare de actiuni in vederea admiterii la tranzactionare pe piata reglementata de BVB", se arata in text.

In memorandum este mentionata in principal compania Romgaz, unde statul detine 85,01% si se propune listarea a 15%. Pentru alte companii la care statul are detineri minoritare, Ministerul Economiei mentioneaza licitatia cu strigare ca alternativa la listarea la bursa.

Potrivit Raiffeisen Capital & Investment (RCI), participatiile statului la principalele 24 de companii pe care le detine sau la care are pachete minoritare valoreaza 41,2 miliarde lei (10 miliarde euro), cea mai mare suma provenind din sectorul energiei, unde sunt trecute 8 companii.

Celelalte societati sunt din sectoarele utilitati (5 companii), porturi si aeroporturi (6), comunicatii (2) si altele (CEC Bank, Oil Terminal si Romaero). 

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#companii, #energetice, #participatii, #videanu , #stiri Oil Terminal