SSIF Prime Transaction: Bursa de Valori Bucuresti - 13 Ianuarie 2006

Vineri, 13 Ianuarie 2006, ora 16:34
922 citiri

S-a incheiat si a doua saptamana din acest an, o saptamana de cresteri, in care indicii BET si BET-C au urcat cu mai mult de 6% si BET-FI a inchis cu 1,7% mai sus fata de saptamana trecuta (datorita in special sedintei de luni). Astazi am asistat la scaderi in cazul majoritatii actiunilor lichide, scaderi nespectaculoase. Au existat si actiuni cu evolutii bune si chiar cu o lichiditate ridicata, astfel incat indicii BET si BET-C s-au depreciat cu doar 0,6%. In schimb BET-FI a scazut continuu, la final ramanand indicele cu cea mai mare depreciere procentuala, de 1,8%. Cu ajutorul catorva tranzactii pe piata Deal, rulajul total de la bursa s-a apropiat de 64 milioane RON.S-a incheiat si a doua saptamana din acest an, o saptamana de cresteri, in care indicii BET si BET-C au urcat cu mai mult de 6% si BET-FI a inchis cu 1,7% mai sus fata de saptamana trecuta (datorita in special sedintei de luni). Astazi am asistat la scaderi in cazul majoritatii actiunilor lichide, scaderi nespectaculoase. Au existat si actiuni cu evolutii bune si chiar cu o lichiditate ridicata, astfel incat indicii BET si BET-C s-au depreciat cu doar 0,6%. In schimb BET-FI a scazut continuu, la final ramanand indicele cu cea mai mare depreciere procentuala, de 1,8%. Cu ajutorul catorva tranzactii pe piata Deal, rulajul total de la bursa s-a apropiat de 64 milioane RON.

Cel mai tranzactionat emitent al sedintei a fost si astazi Petrom Bucuresti (SNP), cu un volum valoric de 9,7 milioane RON. Dupa o serie de sedinte pozitive, in care SNP a crescut in medie cu 3% pe zi, astazi a avut loc o corectie notabila. La putin timp dupa deschidere vanzatorii au inceput sa fie mai activi in piata si cursul a inceput sa scada, oprindu-se la 0,5750 RON. In restul sedintei nu au existat oscilatii puternice, iar pretul de 0,5750 RON s-a dovedit a fi minimul zilei si, totodata, pret de inchidere, cu 2,5% mai jos fata de sedinta anterioara.

Scaderile au afectat si sectorul bancar de la bursa romaneasca, cu toate ca aici nu a asistat la variatii semnificative. Cel mai mult a scazut BRD A- Groupe Societe Generale (BRD), cu 1,3% la 15,5 lei noi. Dupa deschidere cursul actiunilor BRD urcase la un moment dat, la 15,8 RON, insa nu a trecut mult si s-a inscris pe o tendinta descendenta. In a doua parte a sedintei a scazut la un minim de 15,4 RON, dupa care s-a stabilizat la pretul de inchidere.

Cel mai tranzactionat emitent de la a doua categorie a fost Oil Terminal Constanta (OIL), cu un rulaj de 4,3 milioane RON. Este un fapt surprinzator, de obicei titlurile OIL avand o lichiditate redusa. De altfel, volumul de azi, de 14,5 milioane actiuni este un maxim categoric de la listarea societatii la bursa. Motivatia acestei performante este un ordin de vanzare ce a servit un cumparator mai mare cu 14 milioane de actiuni, la inceputul sedintei, pana la un pret de 0,2950 RON. Cele 14 milioane de actiuni reprezinta 2,4% din capitalul social al Oil Terminal. Ulterior a fost atins un pret maxim de 0,31 RON dupa care situatia s-a mai stabilizat, inchiderea a avut loc la cursul de 0,3020 lei noi (+3,4%).

Actiunile SIF s-au inscris de la deschiderea sedintei pe o panta descendenta. Slabirea sustinerii la cumparare si inclinatia spre marcarea unor profituri facute de la inceputul anului (tinand cont si de cresterile foarte mari din 2005, de unde teama de unele corectii) au fost factori de scadere pentru titlurile SIF. Pentru SIF Banat-Crisana (SIF1) la finalul sedintei s-a manifestat in piata un val suplimentar de vanzari, astfel ca acesta a scazut cel mai mult, cu 2,2% la 2,64 RON/actiune. In total s-au tranzactionat peste 3 milioane de actiuni, din care aproximativ 1,6 milioane pe piata Deal, in cadrul a trei tranzactii efectuate la 2,71 RON/actiune, maximul din piata principala. In aceasta saptamana s-au tranzactionat in total 5,2 milioane de actiuni SIF1 (aproape 1% din capitalul social) pe piata Deal, toate la pretul de 2,71 lei.

La Rasdaq s-au rulat circa 1,68 milioane RON, in crestere usoara fata de sedinta anterioara. Mecanica Rotes Targoviste (METY) a fost din nou cel mai tranzactionat emitent. A fost de fapt un singur ordin in intreaga sedinta, in urma caruia au fost achizitionate 104000 actiuni, pana la pretul de 6,2 RON/actiune (+3,3%).

De o lichiditate buna s-a bucurat si Iproeb Bistrita (IPRU), cu un volum de 256 mii actiuni (maxim al ultimului an), in valoare de 357,3 mii RON. A fost si aici uj ordin de cumparare mai important, de circa 243 mii actiuni, ce a dus cursul la maximul de 1,4 RON. Insa ultima tranzactie, cu un volum mic, s-a executat la pretul de 1,3 RON si astfel IPRU inchide sedinta in scadere cu 3,7% fata de ziua precedenta.

SSIF Prime Transaction SA

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !