Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Evolutia Bursei de Valori Bucuresti in perioada 26 A- 30 septembrie

Evolutia Bursei de Valori Bucuresti in perioada 26 A- 30 septembrie
Comentariul societatii de consultanta de investitii KTD InvestDupa patru saptamani consecutive de crestere, perioada 26 A- 30 septembrie a fost dominata de vanzatori, care prin tranzactii de vanzare si-au marcat profitul. Valoarea zilnica a tranzactiilor a scazut constant in aceasta saptamana, de la 46,8 milioane luni, la 24,2 milioane lei in sedinta de vineri, dar valoarea saptamanala a tranzactiilor este in crestere fata de saptamana precedenta;
Tranzactiile saptamanale au fost dominate de actiunile emise de SIF Oltenia si SIF Moldova, care erau cele mai subevaluate actiuni dintre cele emise de Societatile de Investitii Financiare. Tranzactiile cu cei doi emitenti detin o pondere mai ridicata decat valorile obisnuite, de 36% in cadrul rulajului saptamanal de la bursa. Urmeaza apoi Rompetrol Rafinare cu o pondere de 11% si Petrom cu 10%.

Indicii au scazut zilnic, incepand cu sedinta de miercuri, exceptie face indicele Societatilor de Investitii Financiare, BET FI care a reusit sa inchida sedinta de vineri in crestere cu 1,18%, reducand scaderea saptamanala la 0,57%.

Valoarea medie zilnica a tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti a crescut in saptamana curenta, pana la 34,5 milioane lei, fata de 30,5 milioane lei saptamana anterioara.

Dupa ce marti indicele BET a inregistrat un maxim pentru perioada ultimelor luni, au urmat trei sedinte in care acesta a inregistrat deprecieri zilnice. Ramane de vazut pe parcursul sedintelor urmatoare daca scaderile din partea a doua a saptamanii sunt simple corectii sau inceputul unui trend descendent.

Indicele BET C a inregistrat o evolutie similara cu cea a indicelui BET, deprecierea saptamanala fiind de 1,08%, fata de 0,17% cat a fost pentru indicele BET.

Indicele BET_FI a reusit sa inchida sedinte de vineri in crestere, dar saptamanal a inregistrat o depreciere de 0,57%.
Tranzactiile cu actiuni SIF din sectiunea Deal au fost raportate in sedinta de debut a saptamanii si au avut urmtaorele caracteristici:
-o tranzactie cu actiuni SIF Banat-Crisana, constand in schimbul a 384.500 actiuni la pretul de 1,6600 lei/actiune;
-doua tranzactii cu actiuni SIF Transilvania, constand in schimbul unui numar de 1.008.000 actiuni la pretul de 1,7400 lei;
-o tranzactiei cu titluri SIF Muntenia, 417.000 actiuni la pretul de 1,2600 lei/actiune;
-doua tranzactii cu actiuni SIF Oltenia, constand in schimbul unui numar de 400.000 actiuni la pretul de 1,9000 lei.
In sedinta de miercuri, au fost raportate alte doua tranzactii in piata Deal si anume:
-o tranzactie cu actiuni Flamingo International, constand in schimbul aunui numar de 550.000 actiuni la pretul de 2,5100 lei/actiune;
-o tranzactie cu actiuni Petrom SA, constand in schimbul aunui numar de 1.000.000 titluri la pretul de 0,4600 lei/actiune.


Saptamana viitoare va aduce probabil mai multe indicii pentru a concluziona daca evolutiile din ultima perioada de pe piata bursiera au reprezentat doar manifestarile unei usoare corectii pe termen scurt dupa care preturile isi vor relua trendul ascendent sau, in varianta mai pesimista, acesta a fost doar inceputul unei perioade mai indelungate de scadere. Oricum, pana cand situatia se va mai limpezi, recomandarea noastra este de a actiona cu mai multa prudenta decat de obicei.


Ca un eveniment special, asa cum era de asteptat, miercuri si joi tranzactiile cu actiuni Flamingo International au capatat o amploare deosebita, in cele doua zile transferandu-se in total peste 1,4 milioane de actiuni (reamintim cititorilor nostrii ca miercuri a fost ultima zi in care cei care cumparau actiuni FLA beneficiau de efectele majorarii de capital social initiata de societate prin alocarea gratuita a cinci actiuni noi pentru fiecare actiune veche detinuta). Ultimul pret al zilei de miercuri pentru titlurile FLA a fost de 2,5 RON/actiune si desi ne-am fi asteptat ca dupa reluarea la tranzactionare in ziua de joi cotatiile sa scada de sase ori (adica pana in zona a 0,42 RON/actiune) totusi au existat suficienti investitori interesati sa-si plaseze fondurile disponibile in actiuni Flamingo ceea ce a facut ca pretul de echilibrul sa se stabilieasca momentan in jurul pragului de 0,4450 RON/actiune. Actualul pret de 0,4450 lei/actiune, este echivalnetul unui pret de dinante de majorare de 2,6700 lei/actiune, deloc de neglijat, avand in vedere ca pretul maxim atin de acest emitent de la listarea la bursa a fost de 2,7400 lei/actiune, atins doar in prima zi de tranzactionare.

De asemenea, foarte interesanta a fost evolutia titlurilor Petrom SA (BVB: SNP, stiri, rezultate financiare, grafic, opinie analisti) care dupa ce pe parcursul saptamanilor anterioare au aratat din ce in ce mai clar ca nu au deocamdata forta sa depaseasca decisiv pragul de 0,4800 RON/actiune (desi majoritatea celorlalte A"blue chip-uriA" consemnau cresteri semnificative si in unele cazuri chiar noi maxime istorice), au avut in ultimele zile o tendinta descendenta pronuntata, ajungand pana la minime de 0,4520 RON/actiune.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni Petrom SA a fost de 17,981 milioane lei, reprezenatnd 10,4% din totalul tranzactiilor bursiere. Cotatia de referinta a saptamanii a fost de 0,4530 lei/actiune, in scadere cu 4,83% comparativ cu cea inregistrata saptamana precedenta.

De asemenea, foarte interesanta a fost evolutia titlurilor Petrom SA (BVB: SNP) care dupa ce pe parcursul saptamanilor anterioare au aratat din ce in ce mai clar ca nu au deocamdata forta sa depaseasca decisiv pragul de 0,4800 RON/actiune (desi majoritatea celorlalte A"blue chip-uriA" consemnau cresteri semnificative si in unele cazuri chiar noi maxime istorice), au avut in ultimele zile o tendinta descendenta pronuntata, ajungand pana la minime de 0,4520 RON/actiune.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni Petrom SA a fost de 17,981 milioane lei, reprezenatnd 10,4% din totalul tranzactiilor bursiere. Cotatia de referinta a saptamanii a fost de 0,4530 lei/actiune, in scadere cu 4,83% comparativ cu cea inregistrata saptamana precedenta.

Tonul scaderi la bursa a fost dat de evolutia SIF-urilor, investitorii (cel mai probabil autohtoni) alegand sa-si marcheze profitul, in momentul in care au observat o lichiditate a pietei in scadere.
Aceste usoare scaderi sunt firesti si necesare pentru o continuare sanatoasa a trendului ascendent al bursei de valori romanesti. Putem spune ca la nivelul perioadei de timp analizate s-a putut constata o tendinta de acumulare din partea investitorilor care au profitat de corectiile de pret aparute pe termen scurt.
In topul preferintelor investitorilor s-au aflat si saptamana aceasta SIF Oltenia si SIF Moldova. Astfel SIF Oltenia a inregistrat tranzactii in suma de 34,116 milioane lei, reprezentand 19,8% din valoarea totala a tranzactiilor bursiere din perioada analizata.

Pretul de tranzactionare pentru SIF5 (BVB: SIF5) a variat intre un maxim de 1,9100 lei (maxim istoric pentru acest emitent) atins in primele doua sedinte ale saptamanii si un minim de 1,8300 lei/actiune, atins in ultimele doua sedinte ale saptamanii. Pretul de referinta al sedintei de vineri a fost de 1,8700 lei/actiune, pret care asigura un randament saptamanal de 1,08%.

SIF Moldova (BVB: SIF2) a totalizat schimburi in valoare de 27,89 milioane lei, reprezentand 16,2% din totalul tranzactiilor bursiere incheiate in perioada analizata si situandu-se pe locul secund in topul lichiditatii in aceasta saptamana.
Pretul maxim atins de acest emitent a fost de 1,6200 lei/actiune (reprezentand maximul istoric pentru acest emitent) si un minim de 1,5300 lei/actiune, atins in sedinta de joi. Castigul saptamanal adus de acest plasament a fost de 0,64%.

Dupa cele doua SIF-uri analizate mai sus, in topul lichidiatii la bursa s-a situat Rompetrol Rafinare Constanta (BVB: RRC). Titlurile RRC au constituit obiectul unuor schimburi in valoare de 19,159 milioane lei, reprezentand 11,1% din totalul bursier al acestei saptamani.
Pretul a variat intre un minim de 0,1140 lei/actiune si un maxim de 0,1200 lei/actiune, maxim care a mai fost inregistrat ultima data in sedinta din 3 martie a acestui an. Maximul istoric al acestui emitent de la listarea la bursa a fost de 0,1290 lei/actiune.
Randamentul saptamanal adus detinatorilor de catre acest plasamnet a fost in final de 0,86%.
Conform comunicatului RRC, dat publicitatii dupa inchiderea sedintei tranzactionare de vineri, incepand cu 1 octombrie activitatea de rafinare va fi oprita pentru 30 zile, ca urmare a lucrarilor de revizie generala. Asa cum reiese din comunicat, in aceasta perioada vor fi efectuate o serie de investitii care nu puteau fi realizate decat in timpul opririi complete a instalatiilor.

Banca Transilvania (BVB: TLV) a inregistrat in aceasta saptamana un nou maxim al perioadei ex-dividend, de 1,0500 lei pe fondul unei valori de tranzactionare ridicate, 17,624 milioane lei (10,2% din totalul pietei bursiere).
Imaginea foarte buna pe care si-a creat-o aceasta societate bancara pe piata bursiera si nu numai, preocuparea pentru largirea gamei de servicii si produse oferite clientilor sai, cu rezultate financiare pe masura si-a atras tot mai multi investitori fideli, care asociaza acest plasament cu unul profitabil, dar mai ales sigur.
Banca Transilvania a comunicat lansarea in data de 30 septembrie a doua fonduril de investitii: BT Clasic avand structura preponderenta a unui fond monetar si BT Maxim, orientat preponderent catre plasamentele in titluri cotate pe piata de capital.
Pretul de referinta al saptamanii a fost de 1,0400 lei/actiune, corespunzator unui randament de 2,97%

BRD-Groupe Societe Generale (BVB: BRD) a atins la randul sau un nou maxim istoric de 13,4000 lei/actiune, fiind un titlul preferat al investitorilor straini dar si al celor autohtoni care dispun de resurse financiare semnificative.
Valoarea tranzactiilor a fost de 6,104 miliane lei, reprezentand 3,5% din totalul tranzactiilor bursiere din acest interval de timp.
Evolutia din aceasta saptmana a acestui emitent a fost influentata de conjunctura generala a pietei, cotatia depreciindu-se cu 1,53%, comparativ cu perioada precedenta. Pentru perioda urmatoare el mai probabil vom asista la inregistrarea de noi maxime de pret pentru acest emitent, avand cei mai buni indicatori financiare dintre cele trei societati bancare listate la bursa.

Oil Terminal (BVB: OIL) a inregistrat 5 sedinte consecutive de scadere, cotatia depreciindu-se cu 6,42%, pana la nivelul de 0,260 lei/actiune. Pretul maxim al saptamanii a fost de 0,2860 lei/actiune, atins in sedinta de luni, in timp ce pretul minim a fost de 0,2600 lei/actiune, atins in sedinta de final a saptamanii. Evolutia descendenta din aceasta saptamana este data cel mai probabil de informatiile aparute in presa despre litigiile acestui emitent si unele institurii ale statului. Conform comunicatului dat publicitatii, Oil Terminal sustine ca A" nu este debitorul datoriei vamale. Debitorul datoriei vamale este titularul operatiunii comerciale, respectiv banaficiarul marfii, SC Rafo SA OnestiA".
Pana la solutionarea acestor neclaritati cel mai probabil investiotrii vor adopta un comportament prudential sivor incerca sa-si vanda actiunile e care le detin la acest emitent.
KTD Invest S.A.
tel / fax 021 - 319.64.10

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 852 ori