Companiile romanesti vor investi 7,6 mld euro in energie

Vineri, 15 Mai 2009, ora 14:18
1319 citiri
Companiile romanesti vor investi 7,6 mld euro in energie

Proiectele de investitii in sectorul energetic local, incluzand electricitatea, petrolul, gazele naturale si mineritul, totalizeaza 7,6 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Economiei, institutie care detine pachetele majoritare de actiuni la mai multe companii de profil.

Cea mai mare parte a investitiilor ar urma sa fie alocata industriei de electricitate, respectiv 4,2 miliarde de euro.

Pentru sectorul de petrol si gaze, volumul investitiilor s-ar ridica la 3,2 miliarde de euro, in timp ce pentru minerit sunt prevazute fonduri de 180,7 milioane de euro.

Cele mai mai investitii din sectorul de electricitate, in valoare de 1,817 miliarde de euro sunt directionate catre Hidroelectrica pentru proiectele de constructie de hidrocentrale. Suma cea mai mare, 1,163 miliarde de euro, este alocata centralei hidroelectrice de la Tarnita-Lapustesti, din judetul Cluj, cu o capacitate de 500 MW.

Complexul Energetic Craiova va beneficia de fonduri pentru investitii de 1,142 miliarde de euro. Pentru constructia unei centrale cu o capacitate de 500 MW la Isalnita vor fi alocate fonduri de 680 milioane de euro, alte 272 milioane de euro urmand sa fie directionate pentru dezvoltarea unei unitati cu o capacitate de 250 MW la Craiova.

Totodata, Complexul Energetic Turceni va derula investitii de 664 milioane de euro, cea mai mare suma, de 453,2 milioane de euro, fiind destinata reabilitarii si modernizarii grupurilor trei si sase.

Compania Electrocentrale Deva va atrage 295,57 milioane de euro, iar catre Termoelectrica 140,2 milioane de euro. Transelectrica va cheltui 69,2 milioane de euro, iar Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare 73,46 milioane de euro.

In sectorul de petrol si gaze, cele mai mari fonduri pentru investitii, in valoare de 1,682 miliarde euro, sunt stabilite catre proiectul companiilor Conpet si Oil Terminal pentru constructia oleoductului pan-european PEOP Constanta - Trieste.

Totodata, Oil Terminal are, separat, proiecte de investitii de 23,85 milioane de euro.

Transgaz are proiecte in valoare totala de 1,41 miliarde de euro, cea mai mare parte a acestora fiind propusa pentru conducta de gaze Nabucco, cu o valoare totala de 7,9 miliarde de euro, din care Romania trebuie sa asigure 17% din investitie, respectiv 1,34 miliarde de euro.

In privinta companiei Romgaz, suma repartizata pentru investitii este de 140,79 milioane de euro, destinata constructiei depozitului subteran de stocare a gazelor de la Ghercesti, de langa Craiova

In sectorul de minerit, proiectele de investitii sunt vizate de catre Compania Nationala a Huilei (58 milioane de euro), Compania Nationala a Lignitului (37 milioane de euro) si Compania Nationala a Uraniului (85,7 milioane de euro), in special pentru modernizarea si retehnologizarea activitatilor desfasurate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#companiile romanesti, #investitii energetice, #electricitate , #stiri Oil Terminal