Basescu: Compania nationala azera Socar are in vedere extinderea activitatii in UE prin Romania

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 17:35
2441 citiri
Basescu: Compania nationala azera Socar are in vedere extinderea activitatii in UE prin Romania

Presedintele Traian Basescu a subliniat, dupa o discutie purtata cu omologul sau azer, ca Socar, compania nationala azera, are in vedere extinderea activitatii sale in Uniunea Europeana prin Romania, prin cresterea capacitatii de depozitare titei in Portul Constanta, relateaza NewsIn.

"Compania nationala azera Socar are in vedere extinderea activitatii sale in Uniunea Europeana prin Romania. Acest proiect se poate materializa, in viziunea Socar, prin cresterea capacitatii noastre de depozitare titei in portul Constanta, astfel incat Socar sa poata sa-si dirijeze resursele de titei catre doua posibilitati de utilizare, una ar fi rafinare a parte din titeiul tranzitat in Constanta in rafinariile din Romania si crearea unei retele de distributie a Socar in Uniunea Europeana si, cea de-a doua, ar fi pomparea unor cantitati importante de titei catre Trieste din postul Constanta", a declarat presedintele Traian Basescu la finalul convorbirilor purtate cu Ilham Aliyev, presedintele Republicii Azerbaidjan, prezent in vizita oficiala in Romania.

Raspunsul sefului statului a venit in contextul unei intrebari legate de ajutorul pe care Azerbaidjanul il poate da proiectului Constanta-Trieste. Seful statului a mentionat ca un argument al acestei posibilitati este terminalul de la Supsa, din Georgia, care poate primi nave de mare capacitate prin care se tranziteaza titei din zona Caspica, inclusiv titei azer, si se exporta prin Bosfor si Dardanele catre Europa.

"Eu insumi am incarcat o nava de 160 de mii de tone la Supsa", a precizat Basescu. La randul sau, presedintele azer a aratat ca, din experienta de pana acum, toate proiectele initiate, demarate si propuse de Azerbaidjan pot fi benefice pentru alte proiecte care pot fi lansate pe viitor.

"Daca conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan nu ar fi fost construita, probabil ca nici conducta Baku-Erzurum nu ar fi fost construita. Daca aceasta conducta Baku-Tbilisi-Erzurum nu ar fi fost construita, nu am fi putut vorbi despre aducerea gazelor naturale azere catre Uniunea Europeana, pentru ca aceasta constructie a conductei Nabucco este un rezultat al dezvoltarii intrastructurii de gaze naturale si petrol a Azerbaidjanului", a explicat Aliyev.

"Putem vedea astfel ca un proiect care a avut succes duce la alte proiecte, astfel incat succesul conductei Nabucco ar duce si la construirea de noi conducte si noi proiecte conexe in regiune", a punctat presedintele Azerbaidjanului, subliniind ca tara sa continua sa sprijne proiectul Constanta-Trieste.

Compania petroliera azera Socar este interesata de colaborarea cu mai multe companii romanesti de profil in vederea construirii unor depozite de gaze in Romania, depozitarii unor cantitati de titei la Oil Terminal si participarea intr-un joint-venture cu companii romanesti in domeniul petrochimiei. Martea trecuta, reprezentanti ai Ministerului Economiei (ME) si ai companiilor din portofoliu s-au intalnit cu o delegatie a companiei petroliere de stat din Azerbaidjan, Socar.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Economicie, au fost abordate subiecte de interes comun ce vor fi incluse si in Agenda de convorbiri a presedintilor Romaniei si Azerbaidjanului, in perioada urmatoare. Socar si-a exprimat disponibilitatea de a furniza, dupa construirea gazoductului si stabilirea conditiilor de colaborare, o parte din cantitatea necesara de gaze.

De asemenea, compania azera vrea sa colaboreze cu Romgaz pentru construirea unor depozite de gaze naturale in Azerbaidjan si Romania. Totodata, reprezentantii Socar au manifestat un interes major de a participa la realizarea proiectului PEOP, atat ca furnizor de titei, cat si ca investitor pe teritoriul Romaniei.

Potrivit Ministerului Economiei, Socar si-a exprimat disponibilitatea de a depozita o cantitate de titei in capacitatile Oil Terminal Constanta, care sa fie valorificata atat in Romania, cat si pe piata europeana si este interesata sa participe intr-un joint-venture impreuna cu companii romanesti in domeniul petrochimiei.

"Interesul Socar de a participa la proiecte in domeniul ecologizarii perimetrelor de exploatare petroliera. Ministerul Economiei, prin Conpet, care are experienta si expertiza pe proiecte europene, este in masura sa participe impreuna cu Socar la astfel de proiecte", se mentioneaza in comunicatul ME. Cele doua delegatii au fost conduse de secretarul de stat in ME Tudor Serban si vicepresedintele pentru investitii intern/extern al Socar, Elshad Nassirov. 

#basescu, #proiect, #romania, #titei, #ue , #stiri Oil Terminal