Vladescu: Nu avem in buget bani pentru Nuclearelectrica

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 15:13
1099 citiri
Vladescu: Nu avem in buget bani pentru Nuclearelectrica

Bugetul pe 2010 nu cuprinde bani pentru finantarea proiectelor Nuclearelectrica, o solutie pentru finantarea lucrarilor la urmatoarele reactoare fiind un parteneriat public-privat, a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

El a precizat ulterior ca nu s-a discutat inca sub ce forma va fi finantata Nuclearelectrica, dar ca optiunea personala o reprezinta un parteneriat, precizeaza Mediafax.

"Nu s-a prevazut in buget si nici nu sunt bani. Solutia ar fi un parteneriat public-privat", a explicat Vladescu, prezent la Viena la seminarul Euromoney.

Constructia reactoarelor 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, programata sa inceapa in acest an, va fi derulata de EnergoNuclear, firma mixta formata din Nuclearelectrica in asociere cu Enel (Italia), Electrabel (GDF Suez), CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), RWE (Germania) si ArcelorMittal Romania.

Valoarea estimata a proiectului este de patru miliarde euro, la care Nuclearelectrica va contribui cu 2,04 miliarde euro din fonduri proprii, imprumuturi garantate, sume rezultate din listarea la Bursa, cu o productie de 245 tone apa grea si cu active in natura, potrivit hotararii de Guvern pentru infiintarea EnergoNuclear.

In ceea ce priveste privatizarile, ministrul Finantelor a aratat ca exista anumite intentii, dar acest proces nu poate fi o prioritate a Guvernului din cauza conditiilor actuale de pe pietele internationale.

La randul sau, seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, a precizat ca printre conditionalitati exista solicitarea de reformare a companiilor de stat, dar fara o recomandare expresa privind vanzarea acestora catre privat. "Noi am cerut restructurarea companiilor de stat. Privatizarea reprezinta una dintre metode", a adaugat Franks.

 

#nuclearelectrica, # bani, # buget, # parteneriat , #stiri Nuclearelectrica