Serviciile pentru elaborarea planului de dezafectare pentru Unitatile 1 si 2 vor costa 750.000 euro

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 13:28
1280 citiri
Serviciile pentru elaborarea planului de dezafectare pentru Unitatile 1 si 2 vor costa 750.000 euro

Nuclearelectrica va organiza in 6 mai o licitatie deschisa pentru contractarea de servicii pentru elaborarea planului de dezafectare pentru Unitatile 1 si 2 ale CNE Cernavoda, pentru care va plati din venituri proprii 750.000 de euro, fara TVA, potrivit unui anunt de participare de pe SEAP, informeaza NewsIn.

Planul pentru dezafectare este necesar cand se vor implini 30 de ani de la punerea in functiune a celor doua reactoare, cand acestea ajung la maturitate si vor trebui scoase din functiune.

Acest plan va trebui ulterior sa fie aprobat de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN). Autoritatile vor sa achizitioneze din timp acest plan de dezafactare, spun organizatorii licitatiei.

Unitatea 1 de la Cernavoda a intrat in exploatare comerciala in decembrie 1996, iar Unitatea 2 in septembrie 2007.

Castigatorul licitatiei va oferi servicii de arhitectura, de inginerie specializata si de inginerie integrata, servicii de proiectare urbanistica si peisagisitica, servicii conexe de consultanta stiintifica si tehnica, precum si servicii de testari si analize tehnice.

Participantilor li se solicita o garantie de participare de 61.000 de lei, precum si o garantie de buna executie de 10% din valoarea contractului, fara TVA.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 4 mai, ora 14:00, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 6 mai, ora 10:00.

Perioada minima pe parcursul careia ofertantul trebuie sa isi mentina oferta este de 90 de zile (de la termenul limita de primire a ofertelor).

Se va alege oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic (pretul ofertei - 90%, termenul de prestare - 10%) Durata contractului sau termenul pentru finalizare este de 24 de luni incepand de la data atribuirii contractului.

Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrica, dupa Hidroelectrica.

Nuclearelectrica detine cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti.

Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare instalata o putere de circa 700 MW.

Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2016, cu o putere instalata asemanatoare.

Cele doua reactoare folosesc tehnologie de tip CANDU (CANadian-Deuterium-Uranium).

Reactorul nuclear este o instalatie cu ajutorul careia se controleaza reactia nucleara de fisiune in lant, in scopul utilizarii energiei termice rezultate. Componentele unui reactor sunt: combustibil nuclear (fascicule de uraniu), moderatorul si agentul de racire (care este apa grea, in ambele cazuri, dar cu parametrii diferiti, la temperaturi si presiuni diferite).

#Reactor nuclear , # unitati, # servicii, # plan dezafectare , #stiri Nuclearelectrica