Romania si Canada, parteneri in domeniul energiei nucleare

Luni, 29 Martie 2010, ora 12:13
1409 citiri
Romania si Canada, parteneri in domeniul energiei nucleare

Canadienii de la AECL (Atomic Energy of Canada Limited), care sunt totodata consultanti pentru viitoarele reactoare 3 si 4 de la Cernavoda, vor sa implice industria romaneasca in planurile lor de a stabili tehnologie CANDU in mai multe tari din regiune, au declarat reprezentantii AECL pentru NewsIn.

"Ne planificam sa implicam industria romaneasca ca un partener-cheie in planurile noastre de a stabili tehnologie CANDU in mai multe tari din regiune.

Institutul de Cercetari Nucleare de la Pitesti este deja implicat in testarea de noi modele de combustibil pentru reactorul avansat CANDU (ACR 1000).

Industria romaneasca poate participa la furnizarea de apa grea, de combustibil si de formare a personalului pentru alte proiecte de tip CANDU in regiune", au precizat pentru Agentia NewsIn reprezentantii AECL.

Acestia au spus totodata ca si-au mutat recent si si-au extins dimensiunea biroului din Bucuresti, pentru a juca un rol mai important in sprijinirea initiativei de a incepe lucrul cu unitatile Cernavoda 3 si 4.

"Ne situam acum aproape atat de EnergoNuclear, cat si de Nuclearelectrica, doi jucatori cheie in programul nuclear din Romania.

Demararea proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va conduce la o cooperare sporita intre producatorii canadieni si romani din domeniul energiei nucleare, precum si cu comunitatea inginerilor nucleari din Romania", au declarat reprezentantii AECL.

De asemenea, canadienii de la AECL mai spun ca sunt interesati si sa furnizeze tehnologie pentru cea de-a doua centrala nucleara ce va construita in Romania.

"Credem ca AECL are cea mai potrivita tehnologie pentru noua centrala nucleara din Romania. Reactorul CANDU 6, de generatia III si cu o putere de 740 MW, care va fi foarte asemanator cu unitatile Cernavoda 3 si 4, este de marimea potrivita a unui reactor pentru grila romaneasca.

In plus, AECL a dezvoltat ACR-1000, care este un reactor de tip CANDU de 1.200 MW si pregatit pentru desfasurarea proiectelor viitoare ale Romaniei", potrivit datelor transmise Agentiei NewsIn de AECL.

Atomic Energy of Canada Limited (AECL) a instalat la 22 martie primul fascicol de combustibil care utilizeaza in mod direct uraniu recuperat din reactoare cu apa usoara, in Reactorul cu apa grea presurizata (PHWR) al Unitatii 1 CANDU de la centrala nucleara Qinshan, China.

Combustibilul Echivalent Uraniu Natural (NUE) se obtine prin amestecarea uraniului recuperat din combustibilul uzat al reactoarelor cu apa usoara cu uraniul saracit provenit de la fabricile de imbogatire.

Insa, in acest moment, nu exista planuri de a pune in aplicare combustibil NUE la Cernavoda.

"Romania are resurse interne de uraniu din care produce combustibil CANDU la Pitesti si, desi nu sunt suficiente pentru a alimenta toate cele patru unitati de la Cernavoda pentru durata lor de viata, acest lucru ofera Romaniei unele optiuni pentru viitor", spun reprezentantii AECL, facand referire la posibilitatea ca Romania sa importe uraniu din tari precum Canada, Australia ori Kazahstan.

EnergoNuclear, compania de proiect care va construi urmatoarele reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda, a acordat firmei canadiene AECL, implicata si in prima parte a proiectului, contractul de servicii de consultanta pentru reactoarele 3 si 4, in valoare de circa 8 milioane euro.

Prin acest contract, AECL va oferi "servicii de consultanta in ceea ce priveste securitatea nucleara si domeniul tehnologic, pentru a defini ce este necesar pentru a finaliza Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. Mai precis, AECL se va ocupa de activitati precum cele de proiectare, de autorizare si evaluare a infrastructurii existente si a conditiilor de siguranta".

AECL a colaborat si la primele doua reactoare ale centrale de la Cernavoda, deja in functiune, la care s-a folosit tehnologia canadiana CANDU. Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune cel mai probabil in 2017.

In prezent, se desfasoara faza de pre-proiect la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care dureaza 18 luni si se va incheia la 30 septembrie 2010.

#canadieni, #energie, #nucleara, #romania , #stiri Nuclearelectrica

Curs valutar

1 EUR = 4.9692 RON

0.0011

1 USD = 4.5468 RON

0.0064
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO