Participatia statului roman la reactoarele 3 si 4 va creste cu 5%

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 12:29
1184 citiri
Participatia statului roman la reactoarele 3 si 4 va creste cu 5%

Participatia statului roman, prin Nuclearelectrica, la EnergoNuclear, compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, va creste cu aproape 5%, la 56%, dupa impartirea actiunilor CEZ, care s-a retras din proiect, au declarat vineri pentru NewsIn surse din Nuclearelectrica.

"Cele 9,15% actiuni ale CEZ la EnergoNuclear, care s-a retras din proiect, se vor imparti tuturor companiilor implicate, in functie de participatia actuala a fiecareia. Astfel, Nuclearelectrica va lua 51% din aceste 9,15% actiuni, adica mai mult de jumatate, aproape 5%, urmand sa-i creasca participatia la circa 56% si ramane actionar majoritar. Apoi, GDF-Suez, Enel si RWE Power vor primi cate 9,15% din cota CEZ si tot asa", au spun sursele citate.

Potrivit acestora, toti ceilalti investitori straini au dat asigurari ca vor sa faca in continuare acest proiect, urmand ca in aproximativ doua saptamani sa fie semnat un nou Acord al Investitorilor, care va contine participatia finala a companiilor.

"Nu este o fatalitate retragerea CEZ din proiect, reactoarele 3 si 4 merg inainte si fara CEZ. Actiunile sale se impart asadar in cadrul consortiului. Daca vreunul din ceilalti investitori straini nu ar dori nimic din actiunile CEZ, Nuclearelectrica are prioritate sa ia toate cele 9,15% actiuni ale CEZ", au afirmat sursele din Nuclearelectrica.

Acestea au precizat totodata ca, peste doua saptamani, cand se va anunta participatia finala a fiecaruia, noul Acord al Investitorilor va fi promovat prin Hotarare de Guvern.

Grupul ceh CEZ si-a anuntat recent decizia de a se retrage din actionariatul EnergoNuclear, compania de proiect care ar urma sa dezvolte reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda (actionariat din care face parte si GDF SUEZ).

Reprezentantii CEZ spun ca in prezent "analizeaza proiecte mai atractive in Cehia si Slovacia".

Participatia CEZ de 9,15% la EnergoNuclear va fi impartita fie unui singur investitor, fie la mai multi dintre ceilalti ramasi. Nuclearelectrica si alti sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. I

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cez, #nuclearelectrica, #participatie, #reactoare , #stiri Nuclearelectrica