Nuclearelectrica va opri reactorul 2 de la Cernavoda, timp de 25 de zile,electricitate

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 18:27
1391 citiri
Nuclearelectrica va opri reactorul 2 de la Cernavoda, timp de 25 de zile,electricitate

Compania de stat Nuclearelectrica, al doilea producator de electricitate din Romania, va opri planificat Unitatea 2 a Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda, pe 6 mai, timp de 25 de zile, pentru revizii, potrivit datelor transmise de companie la solicitarea Agentiei NewsIn.

"Pe perioada opririi, estimata a dura circa 25 zile, se vor realiza lucrari de de intretinere preventiva si corectiva, inspectii si testari obligatorii conform cerintelor Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), care se pot efectua numai cu centrala oprita", potrivit datelor transmise de companie.

Reviziile anuale ale celor doua unitati nucleare in operare de la Cernavoda se fac in mod alternativ, spun reprezentantii companiei. Astfel, opririle planificate au loc o data la doi ani pentru fiecare reactor. Anul trecut a fost oprita Unitatea 1 a Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda, in mod controlat, pe 8 mai 2010, pentru revizii tehnice.

Centrala Nuclearo-Electrica (CNE) Cernavoda, singura centrala de acest fel din Romania, este administrata de compania Nuclearelectrica, al carui actionar majoritar este statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti asigura combustibilul nuclear pentru cele doua unitati nucleare de la Cernavoda. In fiecare an, cele doua reactoare de la Cernavoda consuma 4.800 fascicule. Un reactor are 380 de canale cu cate 12 fascicule pe canal.

De altfel, Fabrica de Combustibil Nuclear este singurul producator de combustibil nuclear de tip CANDU 6 (CANadian-Deuterium-Uranium) din afara Canadei. In anul 1994, Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) a fost autorizata de AECL (autoritatea de proiectare a sistemului CANDU) si Zircatec Precision Industries Inc. (Canada) ca producator de combustibil nuclear de tip CANDU 6.

Unitatea 1 de la Cernavoda a intrat in exploatare comerciala in decembrie 1996, iar Unitatea 2 in septembrie 2007.

Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara. Nuclearelectrica a avut anul trecut o productie de 11.623.492 MWh (11,62 TWh), in scadere usoara, de circa 1%, fata de productia realizata in 2009, de 11.751.764 MWh. Compania a acoperit astfel in 2010 aproape 20% din totalul de energie electrica produsa in Romania.

Producatorul de electricitate Nuclearelectrica are in prezent circa 2.200 de angajati. Dintre acestia, circa 1.700 sunt cei de la cele doua unitati nucleare de la Cernavoda.

Nuclearelectrica detine cele doua unitati ale Centralei de la Cernavoda, precum si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare instalata o putere de circa 720 MW. Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2017, cu o putere instalata asemanatoare primelor.

#nuclearelectrica, #cernavoda, #energie nucleara, #reactorul 2, #reactorul 1 , #stiri Nuclearelectrica