Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nuclearelectrica: Termen prelungit pentru selectarea intermediarilor listarii

Nuclearelectrica: Termen prelungit pentru selectarea intermediarilor listarii


Nuclearelectrica a prelungit cu trei saptamani, pana pe 28 septembrie, termenul de depunere a ofertelor la licitatia de selectare a intermediarului care va asista oferta publica initiala prin care compania se va lista la Bursa, deoarece brokerii nu s-au decis daca sa participe la operatiune.

Termenul de depunere a ofertelor, care expira luni, 10 septembrie, a fost mutat pentru data de 28 septembrie.

Privatizarea companiilor de stat, misiune imposibila. Guvernul anunta noi amanari

Potrivit unor surse din piata de capital, foarte putini intermediari sunt interesati sa participe la selectie, intrucat nu sunt de acord cu unele prevederi din caietul de sarcini.

Totodata, vanzarea de actiuni la Nuclearelectrica ar fi ingreunata si de reticenta investitorilor institutionali privind companiile din sectorul energiei nucleare.

Lipsa de interes a brokerilor s-a vazut si in luna mai, la prima incercare de angajare a unui intermediar. Procedurile au fost reluate la mijlocul lunii iulie, cand a fost stabilit termenul de depunere pentru 10 septembrie.

In aceste conditii, listarea ar avea loc in primul trimestru al anului viitor, potrivit celor mai recente estimari, fiind astfel ratat cu trei luni termenul stabilit initial.

Lisatrea la bursa, prevazuta in acordul cu FMI si avizata de Guvern in luna ianuarie, presupune vanzarea unui pachet de 10% din actiunile companiei, in urma majorarii capitalului.

Discutiile cu FMI s-au incheiat. Vezi concluziile

Titlurile care vor fi vandute vor fi emise in cadrul unei majorari de capital social cu 11,07%, iar statul va renunta la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor sa intre in actionariat. Fondul Proprietatea are in prezent 9,72% din actiuni isi va putea mentine participatia daca va subscrie 1,077% din titlurile care vor fi emise.

Nuclearelectrica are un capital social de 2,536 miliarde lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 10 lei. Statul detine prin Ministerul Economiei 90,27% din actiuni.

Nuclearelectrica produce, prin cele doua reactoare de la Cernavoda, aproximativ 18% din energia electrica la nivel national.

Cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda au produs, in primele sapte luni din 2012, o cantitate de energie electrica de 6,406 milioane MWh, din care 5,906 milioane MWh au fost livrati in Sistemul Energetic National.

Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,588 miliarde lei (374,8 milioane euro), in crestere cu 4,9%, si un profit net de 95 milioane lei (22,4 milioane euro), de aproape sase ori peste castigul din 2010.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1931 ori